Preşedintele Donald Trump şi patru predecesori ai săi la Casa Albă au asistat împreună, miercuri, la funeraliile de stat ale lui George H.W. Bush, oferind o rară imagine de unitate într-o Americă divizată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul rând, în Catedrala Naţională de la Washington,.Donald şi Melania Trump au urmărit ceremonia de aproape două ore, alături de trei foşti preşedinţi democraţi - Barack Obama, Bill Clinton şi Jimmy Carter şi de soţiile lor Michelle Obama, fostul secretar de Stat Hillary Clinton şi Rosalynn Carter.

George W. Bush a făcut elogiul funebru al tatălui său.

Preşedintele republican l-a salutat pe Obama, aşezat alături, dar nu şi pe Clintoni sau Carteri, aşezaţi mai departe.

Hillary Clinton, fosta sa adversară în alegerile prezidenţiale nu a schimbat nici măcar o privire cu el, dar a discutat călduros cu vicepreşedintele Mike Pence.

Drept un om hotărât, dar umil şi care friza autoderâderea este portretizat George H. W. Bush de către apropiaţii săi, între care şi fostul premier canadian Brian Mulroney.

Într-un discurs personal şi punctat cu umor, dar încheiat în lacrimi, fiul său George W. Bush, al 43-lea preşedinte al Statelor Unite, a salutat memoria unui ”mare preşedinte”, ”un diplomat excepţional de talentat”, un om ”generos”.

”Marea ta morală, sinceritatea şi măreţia sufletului vor rămâne cu noi pentru întotdeauna”, a declarat el.

Prinţul Charles, cancelarul german Angela Merkel, regele Iordaniei Abdallah al II-lea şi regina Rania, preşedinele polonez Andrzej Duda însoţit de Lech Walesa, şi alţi demnitari străini s-au aflat între invitaţi.

După ceremonie, sicriul acoperit cu drapelul american a fost plasat într-un dric, în drum către baza militară Andrews, în apropiere de Washington, pentru a fi condus de avionul prezidenţial în Texasul său adoptiv. Cetăţeni anonimi au salutat trecerea lungului cortegiu de automobile.

”NE VA LIPSI”

Donald Trump nu a luat cuvântul în cursul ceremoniei. Însă după decesul vineri, la 94 de ani, al lui George H.W. Bush, al 41-lea preşedinte american, actualul locatar al Casei Albe şi-a multiplicat semnele de respect.

”Nu este vorba despre funeralii, ci despre o zi de sărbătorire a unui mare om, care a trăit o lungă viaţă excepţională. Ne va lipsi!”, a scris Donald Trump pe twitter înaintea cermoniei.

Franţa a fost reprezentată de Hubert Védrine, un fost ministru de Externe.

În Canada vecină, steagul a fost coborât în bernă la Parlament. Consiliul de Securitate al ONU a respectat un moment de reculegere.

Provenind dintr-o familie bogată din New England, Bush şi-a condus ţara din 1989 în 1993, la sfârşitul Războiului Rece şi în Primul Război de la Golf. Apoi a fost înfrânt crunt, în 1992 de către Bill Clinton.

În această zi de doliu naţional, în care pare că a venit vremea calmului, cea mai mare parte a administraţiei şi Wall Street-ul au fost închise. Voturile în Congres şi dezbaterile la Curtea Supremă au fost amânate.

Un asemenea armistiţiu este rar, într-o actualitate politică americană tensionată sau dominată de un ton foarte aspru.

TOATE ONORURILE

George H.W. Bush, decedat în Texas, a anunţat că nu a votat cu Donald Trump în 2016.

Omul de afaceri le-a adresat vorbe foarte dure lui George W. Bush şi Jeb Bush, celălalt fiu al său, învins de magnatul în domeniul imobiliar în alegerile primare republicane în care s-au înfruntat.

Donald Trump nu a asistat la funeraliile Barbarei Bush, soţia lui George H.W., decedată în aprilie.

Însă, după moartea patriarhului Bush, preşedintele american a rupt-o cu stilul său abraziv, aparent hotărât să-i acorde toate onorurile.

Donald Trump a ţinut, astfel, să-i împrumute avionul prezidenţial pentru a-i transporta sicriul din Texas la Washington. Iar dacă preşedintele american nu a asistat la ceremonia solemnă de la Capitoliu, luni, s-a dus mai târziu, împreună cu Melania Trump să se reculeagă, scurt, în faţa sicriului.

Apoi cuplul prezidenţial s-a întâlnit, marţi, cu familia, cazată la Blair House, reşedinţa rezervată oaspeţilor de marcă ai Casei Albe.

ÎNAPOI ÎN TEXAS

Mii de anonimi au defilat de luni şi până miercuri în zori prin faţa rămăşiţelor celui de-al 41-lea preşedinte american, la Capitoliu, sediul Congresului.

Aici şi-a început George H.W. Bush cariera politică, în anii '60.

Fiu de senator, el a fost apoi diplomat în China, iar apoi director al CIA şi vicepreşedinte al lui Ronald Reagan. După ce a plecat de la Casa Albă, el a întreţinut relaţii bune cu succesorii săi democraţi.

După o ultimă ceremonie la Biserica episcopaliană St. Martin, la Houston, el va fi înhumat în spatele Bibliotecii Prezidenţiale George-Bush, alături de Barbara, soţia sa timp de 73 de ani, şi de Robin, fiul lor mort de leucemie pe când avea trei ani.

”În doliul nostru, noi putem surâde”, a declarat George W. B. Bush, ”pentru că ştim că-l strânge pe Robin în braţe şi ţine din nou mâna mamei în mâna sa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.