Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo le răspunde ”numeroaselor persoane” care au comparat Statele Unite cu o republică bananieră - în frunte cu fostul preşedinte republican George W. Bush - din cauza violenţelor de a Capitoliu, că nu este adevărat, denunţând o ”calomnie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această calomnie ţine de o înţelegere greşită a republicilor bananiere şi a democraţiei în America”, afirmă într-un mesaj publicat pe Twitter acest susţinător loial al lui Donald Trump.

”Într-o republică bananieră, violenţa populară determină exerciţiul puterii. În Statele Unite, forţele de ordine opresc violenţa populară, pentru ca aleşii poporului să-şi exercite puterea”, afirmă el.

”Finalizarea certificării voturilor marilor electori - şi o ordine restaurată de către eroicele noastre forţe de ordine la Capitoliu -, azi (joi), la ora (locală) 3.40 (10.40, ora României) dimineaţa, arată forţa instituţiilor politice americane”, apreciază el.

Înregistrări video şi fotografii ale unor suţinători ai lui Donald Trump care circulau în mod liber pe culoarele Congresului, după ce au intrat cu forţa în clădire, în semn de protest faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, au provocat consternare şi indignare în ţară şi în lume.

Imaginea Statelor Unite, care pozează în model democratic, a fost afectată pe termen lung.

”Rezultatele alegerilor sunt contestate în acest fel doar în republicile bananiere - nu în republica noastră democratică”, denunţa miercuri fostul preşedine republican George W. Bush, declarându-se ”consternat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.