Ambasadorul Ucrainei în Kazahstan, Petro Vrublevskii, care i-a îndemnat la sfârşitul lui august pe ucraineni ”să omoare cât mai mulţi ruşi posibil”, a fost demis din funcţie, potrivit unui decret publicat pe site-ul administraţiei prezidenţiale ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest decret, publicat marţi seara, nu se precizează motivul pentru care ambasadorul - care şi-a cerut scuze pentru aceste declaraţii - a fost demis.

La începutul lui octombrie, un purtător de cuvânt al Ministerul kazah de Externe anunţa că Petro Vlublevskii urma să fie rechemat la Kiev, în baza unui acord cu Ucraina.

Diplomaţia kazahă anunţă că Astana a primit o cere din partea Ucranei să numească un nou ambasador.

Petro Vrublevskii a îndemnat ucrainenii - într-un interviu acordat unui blogger kazah, în marja unui festival, la 21 august - ”să încerce să omoare cât mai mulţi ruşi posibil, acum”.

La 6 octombrie, Kazahstanul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în această ţară din Asia Centrală, la o ”conversaţie serioasă”, după ce Moscova a cerut expulzarea lui Petri Vrublevskii.

Acest episod a marcat o nouă poticnire în relaţiile Kazahstanului cu Rusia, membre ale unei uniuni economice şi militare.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, în contextul în care Astana încearcă să păstrezxe bune relaţii cu Occidentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.