Ministerul ceh de Externe l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei, în urma unor comentarii considerate ”insultătoare” ale unor oficiali ruşi, după anunţarea înlocuirii unei statui a unui mareşal rus la Praga, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În august, autorităţile municipale au acoperit cu o prelată statuia generalului sovietic Ivan Stepanovici Konev, în al şaselea arondisment al capitalei cehe, provocând o reacţie puternică la Moscova.

Ministrul rus al Culturii Vladimir Medinski l-a catalogat atunci pe Andrej Kolar, primarul celui de-al şaselelea arondisment, drept un ”Gauleiter” - o funcţie de conducător regional în partidul nazist german în al Doilea Război Mondial.

Konev este considerat un erou în Rusia, însă numeroşi cehi îl consideră un personaj care simbolizează opresiunea erei sovietice.

El a condus trupele Armatei Roşii ce au eliberat Praga de nazişti în 1946, însă a fost totodată responsabil de faptul că a reprimat revolta antisovietică ungară din 1956..

Konev, decedat în 1973, a jucat de asemenea un rol în reprimarea Guvernului sovietic, în 1968, a Primăverii de la Praga.

Adjunctul ministrului ceh de Externe Ales Chmelar ”l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei ruse Aleksandr Zmeevski, în semn de protest faţă de declaraţii mincinoase şi insultătoare ale unui ministru rus la adresa primarului unui arondisment al Pragăi”, a anunţat într-un comunicat Ministerul ceh de Externe.

Monumentul controversat este vandalizat adesea.

La 21 august, cu ocazia comemorărării invaziei cehoslovaciei în 1968, cineva a scris ”Nu mareşalului acoperit de sânge, să nu uităm” pe această statuie ridicată de către regimul comunist în 1980.

Primăria a învelit apoi statuia într-o prelată, însă simpatizanţi pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie în favoarea menţinerii statuii pe locul respectiv.

Mai mulţi parlamentari cu simpatii ruse, dar şi Jiri Ovcacek, un purtător de cuvânt al preşedintelui ceh prorus şi prochinez Milos Zeman au asistat la această adunare.

Autorităţile de la Praga au decis joi să înlocuiască statuia lui Konev cu un Memorial al Eliberării Pragăi în al Doilea Război Mondial.

Fiica lui Konev a declarat pentru presa cehă că statuia sa ar putea fi adusă în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.