Ambasadorul Israelului în România, ES David Saranga, afirmă că Israelul s-a implicat în medierea între Rusia şi Ucraina pentru încheierea conflictului, însă admite că „şansele nu sunt mari”. El spune că oricât de mici ar fi şansele, acestea trebuie fructificate, arătând disponibilitatea Israelului de a fi, în continuare, un mediator între cele două state beligerante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga a explicat duminică, în emisiunea Insider Politic, de la Prima Tv, implicarea Israelului în negocierile privind pacea în Ucraina
„Trebuie să înţelegem că faptul că Rusia e prezentă în Siria, în nordul Israelului, asta înseamnă că Israelul trebuie să negocieze cu ruşii, cu Putin şi din acest motiv cred că în momentul de faţă suntem într-o situaţie care e puţin dificilă. Un lucru bun care s-a întâmplat de când  Rusia a început să fie prezentă în Siria este că Israel şi Rusia au stabilit  linie directă pentru a coordona activităţile noastre în această zonă, în Orientul Mijlociu. (...) De atunci, cu o excepţie – când s-a prăbuşit un avion rus -  am reuşit să coordonăm activităţile noastre cu Rusia. Nu este uşor, este o situaţie foarte delicată, dar această linie directă pe care am avut-o şi încă o avem cu Moscova ne-a ajutat”, a declarat David Saranga la Prima Tv.
Acesta subliniază intenţia Israelului de a „încerca să vadă” dacă poate ajuta în conflictul din Ucraina şi, întrebat fiind dacă Israelul poate fi un mediator, ambasadorul spune: „Asta este intenţia noastră”. 
„În această perioadă de timp noi, statul Israel încearcă să vadă dacă putem să ajutăm în acest conflict. Asta este intenţia noastră (de mediere- n.r.). Pot să vă zic, într-un mod sincer, că şansele nu sunt mari şi asta a zis şi prim-ministrul nostru după ce s-a întors din Rusia şi lumea a întrebat de ce Israelul s-a implicat. E mai bine să nu ne implicăm în acest război care nu e al nostru? Şi răspunsul era: Şi dacă există această şansă mică că vom reuşi să oprim această tragedie, trebuie să încercăm. Şi din acest motiv şi din multe altele Israelul s-a implicat”, a adăugat David Saranga.
Întrebat dacă crede că războiul va continua, acesta răspunde: „Din ce  vedem până acuma, din nefericire, lucrurile vor continua. Din nefericire”
El arată că Israelul a criticat „într-un mod ferm” ceea ce a numit „atacul” asupra Ucrainei, arătând că „acest lucru nu se face în secolul XXI”.
„Ce am  crezut noi toţi la începutul războiului nu este ce vedem în ziua de astăzi. (...) Cred că din cauză că Ucraina este o ţară foarte mare şi performanţa pe care armata ucraineană a arătat-o până acum şi perseverenţa armatei ruse, din nefericire cred că va mai continua”; este de părere diplomatul. 
Saranga a participat, în 2015, la o  întâlnire dintre Putin şi fostul preşedinte al Israelului.
 „Din ce am văzut eu atunci, a avut o simţire foarte pozitivă către Israel şi către poporul evreu. Nu ştiu dacă lumea ştie, dar în Israel trăiesc un milion de cetăţeni de origine rusă, aşa că Putin priveşte comunitatea rusă din Israel ca o parte din societatea rusă şi cred că asta l-a făcut şi încă îl face să aibă un respect faţă de Israel şi faţă de comunitatea rusă de Israel”, a povestit ambasadorul, întrebat ce impresie i-a lăsat Vladimir Putin. În acest context, Saranga a mai spus că „o persoană poate să se schimbe”.
Întrebat dacă crede că Ucraina va rezista ca stat independent, oficialul israelian a răspuns: „Asta este speranţa noastră şi ăsta este scopul lumii occidentale”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.