Preşedintele Yad Vashem, Memorialul Holocaustului de la Ierusalim, Dani Dayan, îl critică marţi pe ambasadorul Israelului la New York, Gilad Erdan, care a purtat o stea galbenă a lui David cu inscripţia ”Never Again”, ca cele pe care naziştii îi puneau pe evrei să le poarte, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, pe care-l acuză de faptul că ”dezonorează atât victimelor Holocaustului, cât şi Israelul, relatează CNN şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Steaua galbenă simbolizează neputinţa poporului evreu şi faptul că evreii se află la cheremul altora”, denunţă pe X Dani Dayan.

”În prezent, noi avem un stat independent şi o armată puternică. Snte, stăpânii sorţii noastre. Azi ar trebui să purtăm un steag alb-albastru, nu o stea galbenă”, denunţă preşedintele Yad Vashem.

Ambasadorul Israelului la ONU Gilad Erdan şi-a pus o stea galbenă în piept, luni, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a dat asigurări că o va purta  ”cu mândrie” atât timp cât Consiliul nu condamnă ”atrocităţile” Hamas.

”Unii dintre voi nu aţi învăţat nimic în aceşti 80 de ani. Unii dintre voi aţi uitat de ce a fost înfiinţată Organizaţia” Naţiunilor Unite (ONU), a tunat el, denunţând ”tăcerea” Consiliului de Securitate cu privire la atacurile fără precedent ale grupării teroriste la 7 octombrie în Israel.

Consiliul, profund divizat, nu a adoptat nicio rezoluţie privind Războiul din Fâşia Gaza al Israelului împoriva Hamas.

”Aşa că am să vă amintesc eu. Începând de azi, de fiecare când mă veţi vedea, vă veţi aminti ce înseamnă să taci în faţa răului”, a declarat ambasadorul israelian.

”La fel ca bunicii mei şi bunicii unor milioane de evrei, echipa mea şi cu mine vom purta stele galbene”, a adăugat el, ridicându-se şi agăţându-şi la costum o stea cu inscripţia ”Never Again” (”Să nu se repete niciodată”), la fel ca steaua pe care naziştii îi obligau pe evrei să o poarte.

”Vom purta această stea până când vă veţi trezi şi veţi condamna atrocităţile Hamas”, a continuat el.

Consiliul de Securitate al ONU şi-a expus disensiunile cu privire la Războiul din Fâşia Gaza prin respingerea a patru proiecte de rezoluţie.

Unele dintre aceste texte au fost blocate de către Statele Unite, aliatele Israelului, pentru că nu menţionau dreptul Israelului de a se apăra.

Un text iniţiat de către americani a fost blocat de către Rusia şi China, pentru că nu cerea în mod clar un armistiţiu.

În urma acestui impas, Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri cu o largă majoritate o rezoluţie cu caracter neconstrângător prin care cere un ”armistiţiu umanitar imediat”, însă fără să menţioneze Hamas.

Acest text a fost catalogat drept ”o infamie” de către Gilad Erdan.

În timpul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de luni, mai mulţi vorbiotri au denunţat atacul Hamas, dar au subliniat preţul plătit de către locuitorii Fâşiei Gaza.

”Asediul actual al (Fâşiei) Gaza este o pedeapsă colectivă”, a denunţat directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieneni (UNRWA) Philippe Lazzarini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.