Ambasadorul Franţei în Statele Unite Philippe Etienne a revenit la Washington, la două săptămâni după izbucnirea unei crize fără precedent între cei doi aliaţi apropiaţi în NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Philippe Étienne a aterizat miercuri după-amiaza (ora locală) pe un aeroport din capitala federală americană, a anunţat ambasada.

Rechemarea sa la Paris ”la consultări”, decisă la 17 septembrie de către preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost o premieră între Franţa şi Statele Unite.

Aceasta a fost cea mai spectaculoasă reacţie a autorităţilor franceze, în semn de protest faţă de un nou parteneriat AUKUS, anunţat cu două zile mai înainte de către preşedintele american Joe Biden, cu Australia şi Regatul Unit, în regiunea indo-pacifică, al cărui efect colateral a fost torpilarea unui mega-contract în valoare de 55 de miliarde de euro cu privire la achiziţionarea de către Canberra a 12 submarine franceze cu propulsie clasică.

Guvernul francez a denunţat atunci ”o lovitură pe la spate” şi o ”decizie brutală” şi l-a asimilat pe preşedintele democrat unlateralismului atât de dur criticat al predecesorului său republican Donald Trump.

Preşedinţii Macron şi Biden s-au înţeles, până la urmă, înrtr-o convorbire la telefon, la 22 septembrie, să dea pagina.

Şeful statului francez a anunţat în acea zi întoarcerea ambasadorului francez la Washington.

Cele două ţări au decis să lanseze ”un proces de consultări aprofundate”, în vederea restabilirii ”încrederii”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.