Ambasadorul Franţei în Australia, rechemat la Paris în urma anulării unui megacontract în valoare de 55 de amiliarde de euro cu privire la achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propulsie electrică şi diesel, urmează să întoarcă la post la Canberra, a anunţat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am cerut ambasadorului nostru să se întoarcă la Canberra”, a anunţat Jean-Yves Le Drian într-o audiere pe tema crizei submarinelor, miercuri seara, în comisiile Afacerilor Externe şi Apărării din cadrul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului francez.

Ministrul nu a precizat la ce dată urmează să se întoarcă la post Jean-Pierre Thébault, iar Quai d'Orsay, contactat de AFP, nu a răspuns imediat.

Întoarcerea ambasadorului a fost salutată de către Guvernul australian.

Ministrul australian al Finanţelor Josh Frydenberg a declarat că speră ca cele două puteri ”să depăşească dezamăgirile noastre recente”.

”Este evident că cele două ţări, Franţa şi Australia, împărtăşesc un anumit număr de interese comune”, a declarat el postului Channel 9. ”Atunci, să sperăm că vom repune această relaţie pe şine”.

Franţa a reacţionat puternic după anunţarea unui parteneriat strategic, AUKUS, între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, care a condus la anularea megacontractului submarinelor franceze.

Parisul a denunţat atunci o ”trădare”, o ”duplicitate” şi un ”dispreţ” din partea aliaţilor săi NATO şi şi-a rechemat ambasadorii din Australia şi Statele Unite, un gest fără precedent faţă de cele două ţări, la 17 septembrie.

Philippe Etienne s-a întors între timp la Washington, la 29 septembrie, în urma unor explicaţii înttre preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, la 23 septembrie, la telefon.

Ce doi şefi de stat, care urmează să se întâlnească la sfârşitul lui octombrie la summitul G20 de la Roma, urmează să discute din nou la telefon, la jumătatea lui octombrie, a anunţat ministrul francez de Externe.

”SALT ÎN NECUNOSCUT”

Ambasadorul în Australia va avea ”două misiuni, şi anume să contribuie la redefinirea termenilor relaţiei noastre cu Australia în viitor, iar această relaţie este necesar să tragă toate învăţămintele rupturii majore a încrederii cu acest Guvern”, a anunţat Jean-Yves Le Drian.

Cealaltă misiune este ”să ne apere puternic interesele în implementarea concretă a deciziei australiene de a pune capăt programului viitoarelor submarine”, a adăugat el.

”Este clar că revizuirea cooperării noastre bilaterale nu va avea un impact asupra hotărârii noastre de a rămâne deplin angajaţi în (regiunea) indo-pacifică”, a mai declarat el.

Jean-Yves Le Drian a mai apreciat că Australia, prin faptul că a optat în favoarea unor submarine americane cu propulsie nucleară în locul tehnologiei franceze, face un ”salt în necunoscut”.

”Ar fi multe de spus atât despre abandonarea suveranităţii pe care o reprezintă acest program şi despre saltul în necunoscut care-l consttuie pentru australieni alegerea de a recurge la o tehnologie pe care nu o stăpânesc, pe care nu o vor stăpâni în viitor şi care îi pune în întregme la dispoziţa evoluţiilor politicii americane”, a avertizat el.

Ei au ”ales securitatea, justificată de agravarea actualelor tensiuni cu China, în detrimentul suveranităţii”, a subliniat Le Drian.

”Îi doresc partenerului nostru australian să nu descopere în viitor că le-a sacrificat pe amândouă”, a lansat şeful diplomaţiei franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.