Extrema dreaptă germană l-a suspendat pe Christian Lüth, unul dintre purtătorii săi de cuvânt, acuzat de faptul că s-a declarat ”fascist” şi că şi-a revendicat origini ”ariene”, a anunţat duminică copreşedintele Alternativei pentru Germania (AfD) Tino Chrupalla, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Da, a fost suspendat”, a declarat Tino Chrupalla pentru site-ul săptămânalului Der Spiegel, referindu-se la Christian Lüth, care lucrează pentru AfD din 2013 şi ocupă postul de purtător de cuvânt al grupului parlamentar de la intrarea partidului, în 2017, în Camera inferioară a Parlamentului.

Chrupalla a declarat pentru Die Zeit că o procedură ”privind dreptul de a munci”, care a condus la această măsură, a avut loc cu privire la cel vizat, considerat până acum foarte apropiat de conducerea partidului şi de principalul lider al acestuia, Alexander Gauland.

Potrivit Die Zeit, sancţiunea a fost impusă deoarece purtătorului de cuvânt, în vârstă de 43 de ani, i s-a reproşat faptul că a proclamat că este ”fascist” şi a revendicat origini ”ariene”.

Bunicul acestuia, Wolfgang Lüth, era ofiţer în Marina de război a celui de-al Treilea Reich german şi a comandat, în această calitate un submarin.

Potrivit Der Speiegel, el a făcut aceste declaraţii într-o conversaţie, pe o mesagerie electronică, cu o femeie care s-a oferit să muncească pentru grupul parlamentar AfD.

Acest scandal intervine în contextul în care AfD, principalul partid de opoziţie în Bundestag, este subminat de mai multe luni de rivalităţi şi de reglări de conturi între aripa sa moderată şi aripa sa radicală, apropiată mişcărilor neonaziste.

Aripa radicală, care exercită o influenţă tot mai mare, militează în favoarea renunţării la cultura spăşirii faţă de crimele comise de regimul nazist din 1933 în 1945.

Poliţia a hotărât recent să o plaseze sub supravegehre, din cauza riscului pe care-l poate reprezenta la adresa statului democrat german.

Tensiunile între cele două curente sunt atât de puternice, încât ideea unei sciziuni a fost evocată recent la vârf, după care a fost abandonată, din cauza unui val de proteste în interior.

Înainte de a intra în AfD, purtătorul de cuvânt suspendat a lucratpentru Partidul Liberal (FDP).

FDP, în mod tradiţional de centru, a devenit tot mai de dreapta în ultimii ani - în mandatul actualului său preşedinte, Christian Lindner - în aşa măsură încât este acuzat că face, în anumite subiecte, cauză comună cu AfD, ca de exemplu în denunţarea migraţiei sau în critici ale măsurilor de izolare impuse din cauza epidemiei noului coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.