Aliaţii Kievului se reunesc joi în Germania pentru a-şi continua coordonarea ajutorului militar oferit Ucrainei - care poartă de săptămâna trecută o ofenisvă în sudul ţării pentru a disloca armata rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această a cincea reuniune a Grupului de Contact privind Apărarea ucraineană - o iniţiativă a secretarului american al Apărării Lloyd Austin -, în baza militară americană Ramstein, în vestul Germaniei, are scopul să exprime ”unitatea şi solidaritatea” aliaţilor Ucrainei, anunţă şeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

”STABILIREA NEVOILOR ŞI CERERILE”

Reprezentanţi ai peste 40 de state şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg participă la reuniune şi discută despre provocările războiului în privinţa producţiei de armament.

”Consumul de muniţie este foarte important în acest Război din Ucraina”, le-a declarat generalul Milley jurnaliştilor care-l însoţesc.

Obiectivul este ”să încercăm să stabilim nevoile, cererile şi apoi să le comparăm cu oferta, fie că este vorba despre stocurile ţărilor, fie că este vorba despre ceea ce produce industria” apărării, a subliniat el în avionul cu care venea de la Washington.

Artileria este decisivă în acest război. Armatele ucraineană şi rusă, care consumă foarte mute proiectile de toate tipurile, duc un război de uzură cu muniţie, iar stocurile sunt cruciale.

”VEŞTI BUNE DIN REGIUNEA HARKOV”

Ucraina desfăşoară începând de săptămâna trecută o contra-ofensivă în sud, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mai multe rânduri că vrea să recurească ”toate regiunile aflate sub ocuapţie rusă”, inclusiv Crmeea, anexată de Rusia în 2014.

Zelenski a anunţat în noaptea de miercuri spre joi ”veşti bune din regiunea Harkov” şi a evocat ”localităţi în care a revenit steagul ucrainean”.

Ucraina şi-a epuizat tot armamentul de fabricaţie rusă, iar apărarea sa este în prezent dependentă în totalitate de ajutorul militar din Occident.

Rusia a cumpărat din Coreea de Nord cantităţi mari de rachete şi obuze, potrivit Statelor Unite.

RAZĂ LUNGĂ DE ACŢIUNE

Statele Unite - primul furnizor de ajutor militar Ucrainei - au promis deja să furnizeze diverse tipuri de armament în valoare de 13,5 miliarde de dolari, inclusiv rachete antitanc de tip Javelin, piese de artilerie şi obuize compatibile cu sistemele de artilerie NATO.

Washingtonul le-a dat forţelor ucrainene sisteme de artilerie de precizie de tip HIMARS şi rachete ghidate prin GPS - GMLERS -, cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, larg folosite în sudul şi estul Ucrainei.

Kievul ar vrea armamernt cu o rază de acţiune mai mare - de tip ATACMS -, care pot lovi la 300 de kilometri distanţă, însă Statele Unite refuză să i-l dea, de teamă că ar putea viza cu el ţinte pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar conduice la o extindere a conflictului.

”Politica actuală a Statelor Unite este să nu trimitem ATACMS”, a reiterat generalul Milley.

”Am purtat această discuţie de mai multe ori cu omologul meu şi alţi oficiali ucraineni”, a subliniat el.

CALCULE

”Trimitem HIMARS (...) cu GMLERS, iar aceste sisteme s-au dovedit foarte, foarte eficiente împotriva forţelor ruse”, a declarat el.

”Credem că raza de acţiune a HIMARS este suficientă pentru a răspunde nevoilor ucrainenilor în lupta lor actuală”, a insistat generalul.

Statele Unite furnizează numai ele trei sferturi dintre obizele de standard NATO, a subliniat un purtător de cuvânt al Statului Major american, colonelul Dave Butler.

”Peste zece ţări din Grupul de Contact furnizează piese de artilerie de calobrul 155 milimetri, iar 15 ţări dau muniţie de 155 de milimetri”, a subliniat el.

Toate donaţiile de armament către Ucraina sunt calculate, pentru a nu slăbi capacităţile militare ale ţărilor donatoare, însă stocurile de muniţie este necesar să fie refăcute cu regularitate, de unde necesitatea revitalizării producţiei industriei apărării, explică purtătorul de cuvânt.

”Furniturile de muniţie americană către Ucraina nu sunt legate specific de capacităţile de producţie anuală a unui anume armament al industriei americane a apărării, însă această capacitate de producţie este unul dintre factorii luaţi în considerare”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.