Algeria intenţionează să anuleze interdicţia pe care a impus-o asupra importului de telefoane mobile, electrocasnice şi alimente şi să implementeze în schimb taxe vamale ridicate, a anunţat, luni, ministrul comerţului, scrie Reuters.
Aceasta este o nouă încercare de a genera mai multe venituri fiscale pentru a uşura presiunea asupra finanţelor publice.
Algeria a impus interdicţia asupra importului la începutul acestui an, cu scopul de a reduce cheltuielile, în urma unei căderi înregistrate în privinţa veniturilor din energie.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
Această interdicţie a înlocuit un sistem de licenţiere pe care guvernul l-a impus în anul 2016, într-o încercare eşuată de a reduce cheltuielile de import.
„Luăm în considerare impunerea de noi taxe vamale pentru produsele finite. Aceasta face parte din căutările noastre pentru a obţine un instrument mai eficient”, a spus Said Djellab, ministrul comerţului, la o conferinţă.
„Acest plan va fi discutat de către guvern în luna iunie”, a spus el, fără să precizeze când ar urma să fie anulată interdicţia.
Energia reprezintă 60% din bugetul de stat şi 95% din veniturile totale de export pentru ţara membră a OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).
Veniturile din petrol şi gaze aproape că s-au înjumătăţit de când preţurile pentru petrol au început să scadă, la mijlocul anului 2014, afectând bugetul de stat în mod considerabil.
„Acestea sunt măsuri preventive temporare. Criza ne-a dat anumite lecţii”, a spus Djellab.
Ministrul a mai spus că guvernul a demarat discuţiile cu furnizori, inclusiv cu Uniunea Europeană.
„Le-am explicat partenerilor noştri, inclusiv Uniunii Europene, că trecem printr-o perioadă dificilă. Ei au înţeles situaţia. Încă se desfăşoară un dialog cu ei”, a spus el.
Măsurile legate de import vor fi însoţite de demersuri pentru creşterea producţiei domestice şi de un plan pe cinci ani cu scopul de a diversifica exportul. Acestea vor fi discutate în iulie, potrivit lui Said Djellab.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.