Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a fost transferat joi de la închisoarea din Moscova în care era încarcerat după ce a fost arestat la întoarcerea în Rusia din Germania, la 17ianuarie, către o destinaţie necunoscută, anunţă echipa sa, relatează AFP.
”Nu au spus nimănui unde a fost transferat”, declară una dintre avocatele sale, Olga Mihailova, care sugerează că ar fi putut fi transferat către o colonie penitenciară, unde să-şi ispăşească pedeapsa la doi ani şi jumătate de închisoare.
Justiţia rusă a confirmat săptămâna trecută sentinţa pronunţată împotriva opozantului, în vârstă de 44 de ani, într-un caz de fraudă din 2014, pe care atât Navalnîi, cât şi numeroase capitale occidentale şi ONG-uri o denunţă drept politică.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde s-a aflat aproape cinci luni în convalescenţă, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotioxic de tip noviciok, de care-l acuză pe Vladimir Putin şi KGB-ul, care respung orice implicare.
Un colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a anunţat pe Twitter că familia opozantului nu a fost nici ea informată cu privire la locul în care se află acesta.
”Amintesc încă o dată că, în virtutea unei hotărâricu caracter constrângător a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Aleksei Navalnîi trebuie să fie eliberat imediat”, subliniază el.
Arestarea opozantului politic rus a provocat în Rusia importante manifestaţii, căror autorităţile le-au răspuns prin arestarea a peste 11.000 de oameni.
Majoritatea colaboratorilor luiNavalnîi au fost, de asemenea, arestaţi.
Aleksei Navalnîi a fost condamnat săptămâna trecută la plata unei amenzi, după ce a fost găsit vinovat de ”defăimarea” unui vetreran al celui de-al Doilea Război Mondial.
O serie de alte dosare judiciare îl aşteaptă - inclusiv o anchetă cu privire la escrocherie, în care riscă zece ani de închisoare.
”PRIZONIER DE CONŞTIiNŢĂ”
Pe de altă parte, Amnesty International i-a retras opozantului statutul de ”prizonier de conştiinţă”, după ce a fost ”bombardată” cu plângeri despre declaraţii xenofobe ale opozantului, pe care acesta nu le-a retras, relatează BBC.
Un purtător de cuvânt al ONG-ului de apărarea drepturilor omului din Moscova a declarat pentru BBC că a crezut că acest val de cereri făcea parte dintr-o ”campanie orchestrată” cu scopul discreditării celui mai vocal critic al lui Putin şi ”împiedicării” aplurilor AI la eliberarea acestuia.
Însă, în urma unor examinări, AI a conchis că declaraţii pe care Navalnîi le-a făcut în urmă cu 15 ani, inclusiv într-o înregistrare video, în care compară imigranţii cu nişte gândaci, constituie un ”discurs al urii”, incompatibil cu statutul de ”prizonier de conştiinţă”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...