Alegerile americane încep, după ce North Carolina lansează vineri votul prin corespondenţă în vederea scrutinului de la 3 noiembrie, pe fondul unei campanii electorale tot mai agresive între Donald Trump şi Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Îngrijorările cu privire la răspândirea noului coronavirus ar urma să îndemne anul acesta milioane de americani să voteze prin poştă, fără să se ducă fizic la urne.

Într-o Americă hipersensibilă, următoarele opt săptămâni urmează să testeze capacitatea primei puteri mondiale de a organiza alegeri în contextul anxietăţii provocate de o epidemie care a transformat în mod profund campania electorală.

North Carolina urma să înceapă să trimită peste 600.000 de buletine de vot, răspunzând astfel unei creşteri spectaculoase a cererilor. Alte state-cheie, între care şi Wisconsin, urmează să facă avcelaşi lucru în câteva săptămâni.

Într-o Americă foarte împărţită, modul în care se votează este, la rândul său, o sursă de clivaj. Potrivit unui recent sondaj realizat de USA Today/Suffolk, 56% dintre republicani spun că vor vota în persoană la 3 noiembrie, în timp ce în tabăra democrată 26% spun că vor face acest lucru.

Un indiciu revelator al tensiunilor din ţară, un alegător din patru spune că, în cazul în care candidatul său pierde, nu este pregătit să considere rezultatul drept ”cinstit” şi ”exact”.

Aflat în căutarea celui de-al doilea mandat, Donald Trump seamănă cu bună ştiinţă, de mai multe luni, îndoiala cu privire la validitatea scrutinului. El subliniază - fără cea mai mică probă concretă - că recursul sporit la votul prin corespondenţă ar putea antrena fraude masive.

El a mers până la a le sugera susţinătorilor săi să voteze de două ori, cu scopul de a testa sistemul, şi a fost atacat din această cauză pe Facebook şi Twitter.

Facebook le-a amintit utilizatorilor săi că votul prin corespondenţă este considerat ”fiabil” de mult timp în Statele Unite, ”inclusiv anul acesta, potrivit unui organism independent”.

”LOSERS”

Într-o campanie extrem de tensionată şi agresivă, publicarea joi seara, de către revista The Atlantic, a unui articol potrivit căruia Donald Trump i-a catalogat drept ”rataţi” (”losers” în limba engleză) şi ”cretini” pe militarii americani morţi în Primul Război Mondial a avut un răsunet enorm.

Într-o vizită în Franţa, în noiembrie 2018, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, locatarul Casei Albe şi-a anulat deplasarea la un cimitir american din apropiere de Paris, invocând condiţii meteorologice nefavorabile care făceau vizita imposibilă.

Însă, potrivit revistei lunare, el nu vedea pur şi simplu interesul acestei vizite.

”De ce ar trebui să mă duc la cimitir? Este plin de rataţi”, le-ar fi spus el membrilor echipei sale, dezvăluie revista, care citează mai multe surse anonime.

Întors de la un miting de campanie, Trump a reacţionat vehement, joi seara târziu, denunţând cu virulenţă declaraţii ”mizerabile, fără scrupule” şi ”mincinoase”.

”Voi fi pregătit să jur pe orice că nu am spus niciodată aşa ceva despre eroii noştri căzuţi în luptă”, a subliniat el.

Apropiaţii preşedintelui au lansat contraofensiva, inundând reţelele de socializare cu fotografii cu preşedintele în compania unor militari, însă declaraţiile sale din campania din 2016, în care l-a ironizat pe senatorul republican John McCain din cauză că a fost luat prizonier în timpul Războiului din Vietnam, au reapărut.

Cei doi candidaţi se află, deocamdată, într-o pauză în privinţa deplasărilor.

Joe Biden urmează să se exprime din fieful său de la Wilmington, în Delaware, iar Donald Trump ar urma să rămână la Casa Albă în următoarele trei zile.

Cu 60 de zile înainte de scrutin, toate privirile se îndeaptă către cele zece "swing states", susceptibile să stabilească rezultatul alegerilor.

Pennsylvania şi Florida, două state în care Donald Trump a învins-o la limită în 2016 pe Hillary Clinton, sunt scrutate cu o atenţie deosebită.

Potrivit unui ultim sondaj al Universităţii Quinnipiac, Joe Biden dispune de un avans solid în Pennsylvania (52% la 44%). În Florida, în schimb, cei doi sunt cot la cot (48% Biden, 45% Trump).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.