Preşedintele american Donald Trump îndeamnă Iranul să nu-l execute pe un tânăr condamnat la moarte cu privire la uciderea unui fuincţionar, potrivit Teheranului, în timpul ”revoltelor” din 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei oficiale a autorităţii judiciare iraniene, Mizan Online, Navid Afkari, prezentat drept un fost luptător care a participat la mai multe competiţii naţionale, a fost găsit vinovat de ”omor cu premeditare” a unui funcţionar de la Regia Apei din Shiraz (sud), înjunghiat la 2 august 2018.

Shiraz, la fel ca alte numeroase oraşe iraniene, a fost, în acele zile, teatrul unor manifestaţii împotriva puterii, denunţând situaţia economică şi socială din ţară.

”Aflu că Iranul se pregăteşte să execute un mare star al luptei, Navid Afkari, în vârstă de 27 de ani, care n-a făcut decât să participe la o manifestaţie împotriva Guvernului”, a reacţionat pe Twitter şeful statului american.

”În atenţia liderilor iranieni: aş aprecia cu adevărat dacă cruţaţi viaţa acestui tânăr şi nu-l executaţi. Mulţumesc!”, a adăugat el.

Susţinătorii acuzatului sunt puternic prezenţi pe reţele de socializare - prin hashtagul #Nu-l executaţi pe navid al nostru - după publicarea unor informaţii în străinătate potrivit cărora Navid Afkari a fost condamnat pe baza unor mărturii smulse prin tortură.

Afkari este susţinut, pe Instagram, de personalităţi iraniene şi străine care pledează în favoarea anulării pedepsei stabilite în virtutea ”qesas” (legea talionului), potrivit Clubului Tinerilor Jurnalişti (YJC), o agenţie a televiziunii de stat.

Pedeapsa a fost validată de Curtea Supremă şi nu poate fi atacată în apel, a declarat avocatul lui Afkari, Hassan Younessi, citat de YJC.

Potrivit agenţiei, avocatul a depus un recurs la această instanţă, în vederea obţinerii unui nou proces, pe baza unor noi informaţii transmise Curţii.

Younessi a denunţat pe Twitter o hotărâte pronunţată, consideră el, în absenţa probelor.

Mizan dă asigurări că imagini surprinse de camere de supraveghere aupermis identificarea lui Afkari drept autor al crimei.

Iranul, care a executat cel puţin 251 de oameni în 2019, este, după China, ţara care recurge cel mai mult la pedeapsa cu moartea, potrivit ultimului raport cu privire la pedeapsa capitală publicat de Amnesty International (AI).

Organizaţia de apărarea drepturilor omului precizează însă că ”numărul de execuţii înregistarte” în Iran ”a scăzut cu jumătate” faţă de 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.