Secţiile de votare au fost deschise marţi, în estul Statelor Unite, în cadrul unor alegeri prezidenţiale mult aşteptate, la New York la ora locală 6.00 (13.00, ora României), dar şi în New Jersey, Connecticut, Maine şi Virginie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia de votare din cătunul Dixville Notch, în New Hampshire, s-a deschis în mod tradiţional încă de la miezul nopţii de luni spre marţi (7.00, ora României), unde Joe Biden a primit toate cele cinci voturi exprimate, iar Donald Trump niciunul.

Înainte de ziua alegerilor, aproape 100 de milioane de alegători au votat deja anticipat - un record - fie personal, fie prin corespondenţă.

CONGRESUL, CEALALTĂ MIZĂ A ALEGERILOR

Alegătorii nu-l desemnează doar pe viitorul locatar al Casei Albe, ci ei aleg de asemenea toţi membrii Camerei Reprezentanţilor şi o treime dintre membrii Senatului - 35 de mandate din 100 mai exact.

Ei sunt invitaţi să participe, de asemenea, la o serie de alegeri locale.

În total, 11 posturi de guvernatori sunt în joc şi două în teritoriile neîncorporate.

De asemenea, 43 de state îşi aleg Congresul local.

Judecători, consilieri în Educaţie sau primari sunt desemnaţi tot marţi în toată ţara.

Alegătoridin 32 de state sunt chemaţi totdată să se pronunţe în 120 de referendumuri locale sau ”ballot measures”.

TRUMP DĂ ASIGURĂRI CĂ ARE ”O ŞANSĂ FOARTE SOLIDĂ SĂ CÂŞTIGE”

Donald Trump dă asigurări că are ”o şansă foarte solidă să câştige” alegerile prezidenţiale, într-un interviu acordat postului Fox News în ziua alegerilor.

Preşedintele republican în exerciţiu apreciază că ”mulţiumile incredibile” prezente la mitingurile sale ”se vor traduce” în voturi în favoarea sa şi că va crea o surpriză ca în 2016.

”Vom câştiga foarte larg în Texas, în Florida, în Arizona. Cred că rezultatele vor fi foarte bune pentru noi în North Carolina”, a mai preconizat el, referindu-se la mai multe state-cheie, în care rezultatele ar putea să fie strânse.

Rezultatele ”vor fi foarte bune în Pennsylvania”, a adăugat el, un pic mai prudent.

După un weekend foarte încărcat, Donald Trump a înlănţuit luni cinci mitinguri în patru state-cheie - North Carolina, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin şi Michigan din nou, la final.

Cu patru minute înainte de miezl nopţii de luni spre marţi, adulat de mii de susţinători sub o Lună aproape plină, miliardarul a urcat pe scena utimului său miting de campanie şi poate din viaţa sa politică, al 17-lea în patru zile,

”Vom câştiga patru ani în plus în această foarte frumoasă, frumoasă, frumoasă Casă Albă. Am scris o pagină de istorie acum patru ani, iar mâine vom scrie din nou o pagină de istorie”, a declarat al 45-lea preşedinte american.

Printr-o supersitiţie asumată, el a ales să-şi încheie campania la Grand Rapids, un oraş industrial în Michigan, unde a încheiat în urmă cu patru ani, tto noaptea.

ŞASE MILIARDE CHELTUIELI ÎN CAMPANIE

Sumele strânse şi cheltuite de către echipele de campanie au spulberat recordurile în aceste alegeri.

În total, 6,6 miliarde de dolari au fost cheltuiţi de către candidaţii în alegerile prezideţiale - cu două miliarde de dolari mai mult decât la duelul Clinton-Trump, potrivit unui studiu realizat  de Center for responsive politics.

Echipa de campanie a lui Joe Biden, care a ”inundat” statele-cheie cu anunţuri pubicitare, se află în fruntea cheltuielilor.

Peste 14 miliarde de dolari au fost cheltuite - în total - în scrutinul de la 3 noiembrie, dintre care peste şapte miliarde de dolari cu mandatele în Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.