Peste cinci milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a alege Parlamentul regional al Madridului, un scrutin cu o miză naţională, pe care dreapta spaniolă, favorită în acest fief pe care-l conduce de peste un sfert de secol, îl consideră o etapă decisivă în vederea unei recuceriri a puterii la nivel naţional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor sondaje, Partidul Socialist (PSOE) al premierului Pedro Sanchez, învingător în scrutinul regional trecut, în mai 2019, ar putea înregistra o înfrângere clară şi cel mai slab rezultat în regiune, cea mai bogată şi cea mai importantă din punct de vedere politic în Spania.

Acestea sunt primele alegeri la Madrid de la începutul, în martie 2020, crizei covid-19, care a lovit în plin capitala Spaniei, una dintre cele mai îndoliate ţări de pandemie în Europa.

Cu aproape 15.000 de morţi din cauza covid-19 dintr-un total de 78.000 în întreaga ţară, cu aproape 700.000 de cazuri dintr-un total de 3,5 milioane şi aproape 45% din paturile de la terapie intensivă ocupate de bolnavi de covid-19, Madridul înregistrează cel mai grav bilanţ între cele 17 regiuni ale ţării.

Sănătatea ţine, în Spania, de competenţa exclusivă a regiunilor, iar stânga a vrut să facă din această situaţie axa campaniei sale împotriva preşedintei în exerciţiu a regiunii, Isabel Díaz Ayuso (dreapta), în vârstă de 42 de ani.

În pofida unor presiuni ale Guvernului, Díaz Ayuso, adepta unei linii dure împotriva puterii, a refuzat să impună restricţii prea stricte împotriva pandemiei, cu scopul de a proteja întreprinderile, mai ales barurile, restaurantele şi sălile de spectacol, care au rămas deschise.

”LIBERTATE”

Însă ea a ignorat aceste critici şi a contaatacat pe tema ”libertăţii”, de a merge să bei un pahar, la un restaurant sau la teatru.

Argumentul pare că a prins, iar sondajele creditează lista Partidului Popular (PP, dreapta conservatoare) a lui Díaz Ayuso cu aproximativ 40% din intenţiile de vot, după ce, în urmă cu doi ani abia atingea 22%, şi practic cu o dublare a mandatelor faţă de numărul din 2019.

Este vorba despre un procent care nu-i permite să guverneze singură regiunea, dar suficient să formeze o coaliţie cu Partidul Vox (extremă dreapta). Gvernarea cu extrema dreaptă ”nu va fi sfârşitul lumii”, apreciază ea.

Socialiştii au agitat această sperietoare a extremei drepte şi posibilitatea intrării acesteia în Guvernul regional, însă în zadar, potrivit sondajelor.

Potrivit acestor sondaje, Partidul Socialist ar urma să scadă la aproximativ 20%, de la peste 27% în 2019, şi ar putea pierde zece mandate.

Singura şansă a stângii constă, potrivit unor analişti, într-o mobilizare masivă de ultim moment a electoratului său.

”De la Puerta del Sol (sedul Guvernului regiional) la Palatul Moncloa (sediul premierului)”, a lansat duminică seara liderul naţional PP Pablo Casado, la ultimul miting de campanie al partidului său, confirmând astfel că acest scrutin regional este, în opinia sa, o etapă în drumul înapoi la putere.

FRAGILIZAT

PP a pierdut puterea în 2018., în urma unui scandal de corupţie, iar următoarele alegeri în Spania sunt prevpzute în 2023.

O înfrângere în acest scrutin nu ameninţă rămânerea la putere a lui Sanchez, care s-a aflat în prima linie în campanie, însă riscă să-i fragilizeze poziţia, mai ales în cazul unei derute.

Partenerul socialiştilor în cadrul coaliţiei minoritare care guvernează Spania, Partidul Podemos (stânga radicală) se află de asemenea în dificultate, în pofida faptului că liderul formaţiunii Pablo Iglesias a ieşit din Guvern pentru a dace campanie.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 9.00 (10.00, ora României) şi se închid la 20.00 (21.00, ora României).

Cele 5,1 milioane de alegători aleg 136 de deputaţi regionali.

Măsuri sanitare stricte au fost implementate în vederea protejării de covid-19 a alegătorilor şi asesorilor.

Autorităţile le-au cerut bolnavilor de covid-19 sau persoanelor care ar putea fi bolnave de covid-19 să voteze între orele 19.00 şi 20.00, însă nu este vorba despre o obligaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.