Partidul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis a câştigat clar alegerile generale de duminică din Grecia şi se aşteaptă să obţină majoritatea absolută în Parlament, potrivit rezultatelor parţiale, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua Democraţie obţinuse deja o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 21 mai, dar cu 40,8% din voturi şi reprezentare proporţională integrală, nu a reuşit să atingă pragul pentru a forma un nou guvern pe cont propriu.

Cu toate acestea, Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere din 2019, a refuzat să formeze o coaliţie, mizând pe faptul că vor avea loc noi alegeri, în pofida criticilor la adresa partidului său, în special pentru modul în care a gestionat catastrofa feroviară de lângă Larissa la începutul lunii martie.

Potrivit primelor rezultate publicate de Ministerul de Interne, premierul grec este pe cale să îşi câştige pariul, Noua Democraţie părând să aibă asigurată majoritatea absolută datorită primei majorităţi acordate învingătorului.

După numărarea a aproape un sfert din buletinele de vot, partidul conservator era creditat cu 40,5% din voturi, cu mult înaintea partidului de extremă-stânga Syriza al predecesorului său Alexis Tsipras, care avea 17,9%.

Campania electorală a fost umbrită de scufundarea, la 14 iunie, a unei ambarcaţiuni de migranţi cu sute de persoane la bord, fără îndoială unul dintre cele mai grave dezastre maritime din istoria recentă, care a scos la iveală diviziunile dintre cele două mari partide greceşti pe tema migraţiei.

Potrivit observatorilor, controversa care a urmat cu privire la rolul jucat de gărzile de coastă l-a avantajat probabil pe Kyriakos Mitsotakis, care a apărat activitatea serviciilor de salvare în faţa criticilor venite din partea Syriza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.