Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din Turcia, a confirmat oficial luni că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, astfel că un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 28 mai 2023 între primii doi clasaţi, adică preşedintele în execiţiu Recep Tayyip Erdogan şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, ceea ce este o premieră în istoria modernă a Turciei, informează agenţia Anadolu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform rezultatelor provizorii, Recep Tayyip Erdoğan a obţinut 49,51 la sută din voturi, Kemal Kılıçdaroğlu 44,88 la sută, Sinan Oğan 5,17 la sută şi Muharrem İnce 0,44 la sută.

Ultimul candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursa prezidenţială cu trei zile înainte de alegeri, dar pentru că buletinele de vot fuseseră deja tipărite, el a figurat în continuare pe buletinul de vot.

Yener a precizat că până luni la ora locală 15.15, au fost deschise toate urnele de vot din Turcia, iar rata de participare internă a fost de 88,92 la sută.

În diaspora, prezenţa la vot a fost de 52,69%, dar din străinătate mai sunt de introdus în baza de date a Consiliului Electoral 35.874 de voturi, însă acestea nu vor mai putea influenţa rezultatul final al alegerilor.

„Dacă acceptăm că toate cele 35.874 de voturi, care încă nu erau introduse în sistem la ora 15.15, au fost date domnului Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre candidaţii de pe primele două locuri, se vede că rata de vot a domnului Recep Tayyip Erdoğan este de 49,54%, iar dacă acceptăm că toate cele 35.874 de voturi au fost date domnului Kemal Kılıçdaroğlu, se vede că acesta a primit 44,85% din voturi. Astfel, niciunul dintre candidaţi nu a obţinut calificarea pentru a fi ales, aşa cum prevede articolul 4 din Legea nr. 6271 şi s-a decis de către Consiliul nostru să organizăm alegerile din turul al doilea duminică, 28 mai 2023, conform calendarului electoral anunţat anterior", a declarat Ahmet Yener.

El a precizat că turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pentru prima dată în Turcia.

După anunţarea rezultatelor finale, votul în străinătate va începe la 20 mai.

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN TURCIA:Erdogan spune că are un avans clar şi e încrezător că va obţine peste 50 la sută, însă respectă decizia alegătorilor dacă aceasta e ca preşedintele să fie decis în turul doi /Kilicdaroglu: Turcii vor schimbarea. Vom câştiga în turul doi

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.