Donald Trump îi primeşte vineri, la Casa Albă, pe liderii republicani ai Congresului statului Michigan, pentru a încerca să-i convingă să respingă victoria lui Joe Biden şi să desemneze ei înşişi mari electori care să-l aleagă pe el, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele republican în exerciţiu refuză cu încăpăţânare să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, anunţată de toate marile instituţii de presă americane la 7 noiembrie, la patru zile după închiderea secţiilor de votare.

Majoritatea recursurilor formulate în justiţie de către echipa sa de campanie au fost respinse de tribunale, însă Donald Trump încearcă să convingă instanţele legislative ale statelor-cheie în care republicanii sunt la putere - precum Michigan sau Pennsylvania - să-şi aleagă proprii mari electori - ignorând votul popular -, afirmă echipa sa, cu scopul de a continua să semene îndoiala cu privire la rezultatul alegerilor.

Joe Biden, care este creditat cu 306 mari electori, iar Trump cu 232, a denunţat joi iniţiative ”total iresponsabile” ale preşedintelui în exerciţiu, în pofida faptului că nu se aşteaptă la o răsturnare alrezultatului alegerilor.

Rezultatele alegerilor, stat cu stat, este necesar să fie certificate în următoarele zile.

La 14 decembrie, cei 538 de mari electori din Colegiul Electoral, desemnaţi de fiecare stat, se reunesc pentru a desemna preşedintele Statelor Unite.

Toate recursurile echipei de campanie a lui Trump urmează să fie soluţionate până la această dată.

Preşedintele american îi primeşte vineri, la Casa Albă, pe liderul majorităţii republicane în Senatul statului Michigan Mike Shirkey şi pe omologul său în Camera Reprezentanţilor a statului. Lee Chatfield.

Cei doi aleşi urmează să asculte ce are să le spună Trump, potrivit unei surse din Michigan.

Însă Mike Shirkey declara presei locale, la începutul săptămânii, că Congresul Michiganului nu va desemna un al doilea grup de mari electori.

Donald Trump a discutat, de asemenea, cu o reprezentantă electorală a comitatului Wayne, în care se află oraşul Detroit, care s-a opus o vreme certificării rezultatelor alegerilor prezidenţiale în această circumscripţie foarte favorabilă democraţilor.

Echipa lui Trump, condusă de către avocatul său personal, fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani, continuă în paralel să denunţe în presă ”o conspiraţie naţională” în vederea furării alegerilor preşedintelui în exerciţiu.

O consilieră din cadrul echipei de campanie, Jenna Ellis, a respins într-un comunicat, joi seara, rezultatul renumărării voturilor în  Georgia - care confirmă victoria lui Joe Biden -, apreciind că este vorba doar despre o renumărarea a unor ”voturi ilegale”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.