Candidatul democrat în alegerile parţiale la Senat din statul american Georgia de marţi Raphael Warnock a obţinut unul dintre cele două mandate aflate în joc, înfrângând-o pe republicana Kelly Loeffler, potrivit posturilor CNN, CBS şi NBC, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Warnock şi-a revendicat victoria, devenind primul senator afroamerican din Georgia.

”În această seară, noi am dovedit că, prin speranţă, muncă şi mobilizarea oamenilor, totul este posibil”, a declarat reverendul Bisericii baptiste Ebenezer din Atlanta, în care predica Martin Luther King Jr.

Însă, pentru a prelua controlul în Senat, democraţii este necesar să obţină o victorie şi în celălalt scrutin parţial din Georgia.

Candidatul democrat în alegerile parţiale la Senat din statul american Georgia de marţi Raphael Warnock a obţinut unul dintre cele două mandate aflate în joc, înfrângând-o pe republicana Kelly Loeffler, potrivit posturilor CNN, CBS şi NBC, relatează AFP.

Ceilalţi doi candidaţi, senatorul republican în exerciţiu David Perdue şi candidatul democrat Jon Ossof sunt aproape la egalitate. Democratul era creditat cu un avans de 3.500 de voturi.

Secretarul de Stat al Georgiei Brad Raffensperger a salutat ”formidabila participare” a alegătorilor la vot, care s-au prezentat la urne la două luni de la alegerile generale de la 3 noiembrie.

Acest nou scrutin extrem de strâns reprezintă o nouă incertitudine în atmosfera politică, deja foarte volatilă.

Preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea şi victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, a provocat confuzie în timpul campaniei electorale în Georgia, contestând alegerile în acest stat.

Trump a atacat doi aleşi republicani din acest stat - pe guvernatorul Brian Kemp şi pe secretarul de Stat Raffensperger - care s-au opus presiunilor sale menite să schimbe ilegal rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Ceremonia oficială de numărare a voturilor Colegiului Electoral, care urmează să aibă loc miercuri la Washington, se anunţă agitată, în contextul în care o facţiune a aleşilor republicani în Congresul american şi-au anunţat intenţia de a contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale în mai multe state, în pofida faptului că rezultatele au fost deja certificate de către autorităţile locale.

NOI ACUZAŢII DE FRAUDĂ

Donald Trump i-a cerut vicepreşedintelui Mike Pence, care prezidează această sesiune a celor două Camere reunite ale Congresului Statelor Unite, să intervină în favoarea sa.

Sute de mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu urmează să manifesteze miercuri în capitala federală, în semn de protest faţă de ”frauda electorală” care i-a furat, în opinia lor, victoria campionului lor - în pofida faptului că niciuna dintre plângerile republicane depuse în justiţie nu a avut vreun câştig de cauză şi în pofida faptului că acuzatorii republicani nu prezintă vreo dovadă a vreunei fraude.

Cele două mandate în Senat din Georgia reprezintă o miză crucială.

În cazul în care democraţii obţin ambele mandate, ei vor prelua controlul în Camera superioară a Congresului.

În cazul în care republicanii îşi păstrează majoritatea în Senat, ei pot controla şi bloca noua administraţie democrată a lui Joe Biden.

Donald Trump şi aliaţii săi republicani au început să lanseze, încă de marţi, acuzaţii de fraude electorale în acest nou dublu scrutin parţal din Georgia. Ei i-au acuzat în vans pe democraţi că pregătesc o nouă ”trişare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.