Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump este creditat miercuri ca învingător în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie în Alaska de către Institutul Edison Research, însă cei trei mari electori ai acestui stat care-i revin nu modifică rezultatul alegerilor, iar democratul Joe Biden rămâne în continuare preşedintele-ales al Statelor Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un candidat este necesar să obţină votul a cel puţin 270 din cei 538 de mari electori în Colegiul Electoral - care urmează să-l desemneze la 14 decembrie pe viitorul locatar al Casei Albe.

În acest stadiu, Joe Biden a obţinut 279 de mari electori, iar Donald Trump 217.

Miliardarul republican refuză însă să recunoască victoria adversarului său democrat.

La opt zile de la alegerile prezidenţiale americane, niciun învingător nu a fost declarat în trei state - North Carolina (15 mari electori), în care Trump a fost favorit, Georgia (16 mari electori) şi Arizona (11 mari electori), care înclină către Biden.

Edison Research anunţă totdată că senatorul republican Dan Sullivan a fost reales în Alaska - o victorie care ar putea fi hotărâtoare în lupta în vederea deţinerii majorităţii în Camera superioară a Congresului.

În acest stadiu, Partidul Republican ar urma să deţină 50 de mandate de senator în viitorul Congres, iar Partidul Democrat 48.

Însă în Georgia sunt în joc două mandate - iar un tur doi urmează să aibă loc la 5 ianuarie.

Un singur succes le-ar fi de ajuns republicanilor să-şi păstreze majoritatea în Senat şi să complice sarcina lui Joe Biden mai ales în probleme legate de sănătate şi în lupta împotriva modificrilor climatice.

Dacă democraţii obţin ambele victorii în Georgia, Senatul se va afla la egalitate perfectă între cele două tabere. Votul de departajare îi va reveni, atunci, viictoarei vicepreşedinte Kamala Harris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.