Aproape jumătate dintre americanii care fac parte din Partidul Republican considerăcă Donald Trump a ”câştigat legitim” alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie în Statele Unite, dar că i-a fost furată victoria, potrivit unui sondaj Reuters-Ipsos.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta a fost realizată de la 13 la 17 noiembrie aupra unui eşantion de 1.346 de persoane - 598 de democraţi şi 496 de republicani -, a fost publicată miercuri şi are o marjă de eroare de plus sau minus cinci puncte procentuale.

Ea arată că - prin refuzul său de a-şi recunoaşte înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi prin false acuzaţii de fraude masive - Donald Trump pare să profite ilegitim de încrederea pe care americanii o au în democraţia lor, mai ales în rândul republicanilor.

În total, 73% dintre persoanele intervievate spun că Joe Biden a obţinut o victorie în scrutin şi doar 5% afirmă că Trump a obţinut o victorie.

Însă, întrebaţi dacă democratul este ”învingătorul legitim” în alegerile prezidenţiale, republicanii îşi exprimă dubiile. Doar 29% dintre ei sunt de acord cu acest lucru, iar 52% susţin că republicanul în exerciţiu este ”îmvingătorul legitim”.

Întrebaţi ce gândesc, 68% dintre republicani se declară îngrijoraţi de posibilitatea ca alegerile să fi fost ”trucate”. Doar 16% dintre democraţi sunt de această părere şi o treime dintre independenţi.

Joe Biden a fost declarat învingătorul alegerilor, la 7 noiembrie, de către marile posturi americane de televiziune şi de Institutul Edison Research.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a obţinut votul a 306 de mari electori în Colegiul Electoral, iar Trump 232.

Colegiul Electoral se reuneşte la 14 decembrie pentru a-l desemna pe viitorul locatar al Casei Albe. Un candidat are nevoie de votul al cel puţin 270 de mari electori pentru a fi ales.

În votul popular, Biden l-a înfrânt de asemenea pe Trump.

Sondajul relevă de asemenea o degradare a opiniei americanilor despre fiabilitatea proceselor electorale.

În 2016, după victoria lui Donald Trump împotriva lui Hillary Clinton, 62% dintre americani considerau că alegerile prezidenţiale au fost ”legitime şi exacte”.

În prezent, procentul lor a scăzut la 55%.

Invers, procentul persoanelor care consideră că scrutinul a fost falsificat prin voturi ilegale sau manipulări electorale a crescut de la 16 la 28%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.