Joe Biden a obţinut o victorie în statul Arizona şi îşi consolidează astfel victoria în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, anunţă presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Posturile NBC, CBS, ABC et CNN îl declară învingător pe candidatul democrat - cu un avans de 11.000 de voturi - în acest scrutin strâns, care obţine astfel încă 11 mari electori.

Fox News şi Associated Press l-au prezentat pe democrat învingător în Arizona încă din noaptea alegerilor de la 3 noiembrie, spre marea nemulţumire a rivalului său republican Donald Trump.

Este pentru prima oară când un candidat democrat în alegerile prezidenţiale obţine o victorie în acest stat, după Bill Clinton în 1996, care obţinea prima victorie democrată din 1948.

În 2016, Donald Trump a înfrânt-o pe Hillary Clinton în Arizona cu un avans de trei puncte procentuale.

Trecerea Arizonei în tabăra democrată este explicată prin schimbări demografice - hispanicii reprezintă o parte tot maiimportantă a populaţiei statului.

În urma victoriei din Arizona, Biden numără 290 de mari electori. El avea nevoie de cel puţin 270 de mari electori pentru a obţine victoria în acest scrutin şi a se instala pe 20 ianuarie la Casa Albă. Trump a obţinut 217 mari electori.

Biden a obţinut de asemenea votul popular în alegerile prezidenţiale - cu 5,3 milioane de sufragii în plus, reprezentând 3,4 puncte procentuale faţă de Trump.

Donald Trump refuză în continuare să recunoască victoria rivalului său democrat la zece zile de la alegeri.

Mai rămân de anunţat rezultatele scrutinelor prezidenţiale din două state - North Carolina (15 mari electori)  şi Georgia (16).

Echipa de campanie a lui Donald Trump - care devine primul preşedinte în exerciţiu care nu este reales după republicanul George H.W. Bush în 1992 - şi-a multiplicat recursurile în justiţie în vederea contestării rezultatului alegerilor prezidenţiale, pe care le consideră frauduloase.

Unele dintre aceste recursuri au fost respinse, iar celelalte au puţine şanse de succes, potrivit unor jurişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.