Statul american Georgia începe numărarea manuală a tuturor buletinelor de vot din alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, după ce democratul Joe Biden îl devansează cu un scor prea strâns pe republicanul Donald Trump, au anunţat autorităţile locale - o sarcină imensă pe care este necesar să o încheie până la 20 noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a fost desemnat sâmbătă de presă învingătorul în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, după ce presa i-a atribuit o victorie în Pennsylvania, prin care a obţinut majoritatea de 270 de voturi ale marilor electori în Colegiul Electoral.

O victorie a lui Biden în Georgia va creşte avansul înregistrat de către fostul vicepreşedinte democrat faţă de preşedintele republican în exerciţiu.

Donald Trump refuză să-şi recunoască înfrângerea şi şi-a multiplicat recursurile în justiţie, în mai multe state, fără să prezinte probe ale unor acuzaţii de fraudă electorală pe care le lansează şi răspândeşte.

După prima numărare a voturilor în Georgia, Joe Biden a obţinut cu 14.101 mai multe voturi decât Trump dintre cele aproximativ cinci milioane de voturi exprimate în acest stat, care nu a mai trimis un democrat la Casa Albă din 1992.

O nouă numărare a voturilor este prevăzută automat din cauza scorului strâns al celor doi candidaţi la preşedinţie, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul de Stat al Georgiei Brad Raffensperger.

”Este necesară o renumărare completă manuală (...). Vrem să începem asta până la sfârşitul săptămânii”, a anunţat el, precizând că persoanele care urmează să numere voturile vor lucra câte două, sub supravegherea unor abservatori din ambele partide.

Urmează să fie numărate atât buletinele de vot exprimate în secţiile de votare, cât şi cele prin corespondenţă.

Brad Raffensperger a declarat la CNN că prima numărare a fost realizată cu precizie şi a anunţat că ”anchete în curs” nu au găsit nicio urmă de fraudă.

Un studiu al organizaţiei nepartizane Fair Vote a arătat că, în urma celor 31 de renumărări efectuate la nivel de stat din 2000 în 2019, numele învingătorului s-a schimbat în trei cazuri.

Cel mai adesea, în urma renumărării voturilor, avansul înregistrat de învingător creşte uşor.

În medie, rezultatul este modificat cu 0,024% - o marjă cu mult mai mică celei de care aer nevoie Donald Trump, înfrânt în Georgia cu 49,2% de către Joe Biden, care a obţinut 49,5% din voturile exprimate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.