Preşedintele ales american Joe Biden a confirmat că l-a ales pe generalul afroamerican Lloyd Austin să ocupe funcţia de secretar al Apărării, o nominalizare pe care a catalogat-o drept ”necesară” şi ”istorică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care nominalizarea sa va fi confirmată în Senat, Lloyd Austin, în vârstă de 67 de ani, va deveni primul afroamerican care va conduce Pentagonul, o instituţie în care minorităţile sunt puternic reprezentate mai ales la bază, dar mai puţin la vârf.

Acest general din cadrul Forţelor terestre (US Army), care a luptat în Irak şi Afganistan înainte de a deveni primul afroamerican care a condus Comandamentul Central al Armatei americane (CENTCOM), ”este deosebit de calificat să înfrunte provocările şi crizele cu care ne confruntărm în prezent”, a scris marţi într-un comunicat preşedintele ales democrat..

”Generalul Austin îmi împărtăşeşte convingerea profundă că ţara noastră este mai puternică atunci când este ghidată nu doar de exemplul puterii noastre, ci şi de puterea exemplului nostru”, a subliniat Joe Biden.

”O personalitate strălucitoare şi respectată, o figură de pionier în istoria armatei americane, secretarul desemnat Austin s-a pensionat din armată în 2016, după peste 40 de ani de serviciu în apărarea Americii”, se subliniază în comunicat.

RETICENŢE

Potrivit unei surse apropiate echipei de tranziţie citată de CNN, cei doi au ţesut legături personale prin intermediul fiului lui Joe Biden, Beau, ucis de un cancer cerebral în 2015, după ce a luptat în Irak sub comanda generalului Austin.

Beau Biden şi  Lloyd Austin s-au împrietenit, declară această sursă. ”Se duceau la slujbă împreună şi şedeau alături aproape  în fiecare duminică”.

Absolvent al prestigioasei Academii West Point, generalul Austin a intrat în industria Apărării, ca mulţi dintre predecesorii săi. El face parte din Consiliul de Administraţia al Raytheon Technologies.

Însă confirmarea sa în Senat nu este ca şi obţinută. Potrivit unor prime informaţii de presă despre posibila sa nominalizare, voci şi-au exprimat regretul faţă de alegerea unui fost militar în retragere în vederea supervizării unei armate americane acuzate uneori de faptul că are prea multă influenţă.

Congresul american, care deţine controlul civil asupra militarilor, a adoptat o reglementare potrivit căreia un fost militar este necesar să se afle în retragere de peste şapte ani pentru a deveni secretar al Apărării.

Cum acest termen nu este respectat în cazul lui Lloyd Austin, Senatul va fi nevoit să-i acorde o dispensă.

Senatul a făcut acest lucru în 2016 în cazul fostului general din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini Jim Mattis, însă protestând.

În rândul care au votat împotriva acestei dispense se află mai multe nume mari din Partidul Democrat, foşti candidaţi în alegerile primare democrate - Bernie Sanders, Elizabeth Warren şi Cory Booker.

Mai mulţi senatori democraţi au anunţat deja, marţi, că se vor opune acestei nominalizări - precum influentul senator din Connecticut Richard Blumenthal şi alesul din Virginia Tim Kaine.

”ISTORIC”

Într-un editorial publicat marţi în revista The Atlantic, sub titlul ”Un secretar al Apărării experimentat, necesar şi istoric”, Joe Biden a încercat să dezamorseze această polemică.

”Eu respect şi cred în importanţa controlului civil a armatei noastre”, dă el asigurări. Însă ”sper că Congresul îi va acorda o dispensă secretarului desemnat Lloyd Austin, aşa cum i-a acordat lui Jim Mattis”.

”Având în vedere ameninţările imense şi urgente cu care se confruntă ţara noastră, este necesar ca el să fie confirmat rapid” în funcţie, adaugă el.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, şi viitoarea sa vicepreşedintă Kamala Harris, în vârstă de 56 de ani, prima femeie şi prima persoană de culoare care ocupăacest post, au promis un Guvern care ”să semene Americii”, în întreaga sa diversitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.