Atacuri recente la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie pot ”marca începutul unui nou front al războiului extrem de periculos”, trage un semnal de alarmă joi directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ele ”ne-au făcut să intrăm într-o fază crucială” a conflictului, a avertizat Rafael Grossi în deschiderea unei reuniuni, la Viena, a celor 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor, convocat de urgenţă la apelul Rusiei şi Ucrainei.

”ATACURILE TREBUIE SĂ ÎNCETEZE”

Instalaţia Zaporojie (ZNPP), ocupată din martie 2022 de Rusia, în sudul Ucrainei, a fost ţinta unei serii de atacuri cu dronă duminică.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste atacuri.

Acestea sunt ”primele (atacur) din noiembrie 2022 care ţintesc în mod direct centrala”, cea mai mare din Europa, potrivit instanţei ONU, care dispune de experţi la faţa locului.

”Atacurile trebuie să înceteze”, iar atacarea unei instalaţii nucleare ”nu este absolut deloc o opţiune”, a subliniat Rafael Grossi, care a îndemnat din nou la ”reţinere maximă”.

La ieşirea de la reuniune - care a durat trei ore şi jumătate -, ambasadorul rus la AIEA Mihail Ulianov s-a declarat ”satisfăcut de dicuţii” şi şi-a exprimat speranţa ca ele s-i determine pe ucraineni ”să înceteze aceste acţiuni periculoase cvasicotidiene”.

Ucraina a denunţat, la rândul său, ”o campanie de dezinformare” a Moscovei, acuzată de simularea unor atacuri cu scopul de a ”discredita” Kievul, potrivit unui comunicat al misiunii permanente ucrainene la Viena.

UE DENUNŢĂ ”OCUPAŢIA ILEGALĂ” A RUSIEI

Uniunea Europeană a estimat, în faţa membrilor Consiliului, că aceste evoluţii ”foarte îngrijotătoare” amintesc ”riscurile pe care le ridică ocupaţia ileaglă a Rusiei” a instalaţiei nucleare.

Moscova ”trebuie să-şi retragă imediat, fără condiţii şi complet toate forţele şi echipamentul militar”, a insistat UE.

”Aceasta este singura soluţie în vederea unei minimalizări a riscului unui accident nuclear”, a subliniat UE.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Consiliul Guvernatorilor a adoptat patru rezoluţii prin care condamnă acţiunile Rusiei împotriva instalaţiilor nucleare ucrainene.

Centrala Zaporojie se află la Energodar, de-a lungul fluviului Nipru, care constituie linia naturală a frontului între ruşi şi ucraineni.

În prezent oprită, centrala nucleară a fost vizată în atacuri şi bombardamente de mai multe ori de la începutul, în urmă cu peste doi ani, al războiului. Moscova şi Kievul şi-au atribuit de fiecare dată responsabilitatea reciproc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.