Presa internaţională a relatat joi dimineaţă că agenţiile de spionaj din Marea Britanie şi Statele Unite au încercat în repetate rânduri să intercepteze datele mobile ale pasagerilor unor zboruri comerciale, operate inclusiv de compania Air France. Aceste dezvăluiri apar într-unul din documentele obţinute de avertizatorul de integritate Edward Snowden, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pasagerii Air France au fost printre primii vizaţi de interceptările executate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) în Statele Unite şi de GCHQ în Marea Britanie. Utilizarea telefoanelor mobile la bordul unor avioane comerciale era văzută de către agenţiile de spionaj drept o caracteristică a teroriştilor. Însă, compania franceză a început să desfăşoare încă din 2007 teste pentru a permite pasagerilor să îşi folosească telefoanele în timpul zborului.

”Utilizarea unor telefoane mobile cu legătură la internet în timpul zborului creşte riscul creării unor programe speciale la NSA şi GCHQ”, relatează Le Monde, care a primit acces la arhiva lui Edward Snowden într-un parteneriat cu site-ul The Intercept.

Deşi nu este posibil în mod normal să apelezi persoane dintr-un avion, unii operatori le permit pasagerilor să-şi conecteze telefoanele mobile la internetul wireless din cabină.

În 2012, un număr de 27 de linii aeriene au decis să permită utilizarea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor, printre care se numără British Airways, Aeroflot, Etihad, Cathay Pacific, Lufthansa şi Singapore Airlines.

Însă, Air France era ”un adevărat simbol al interceptării comunicaţiilor de la bord de către agenţia de spionaj britanică, care a utilizat un avion al companiei franceze într-un desen care demostra cum funcţionează interceptarea datelor mobile”.

”În mod vizibil nu suntem singurii vizaţi şi nu ştim absolut nimic despre această practică”, a declarat un reprezentant al Air France.

Documentele interne ale celor două agenţii de spionaj arată că rezultatele programului de interceptare a datelor mobile sunt impresionante. Aceste programe permiteau colectarea în timp aproape real a datelor mobile.

Pentru a intercepta datele mobile, agenţii aveau nevoia doar ca aeronava să fie la o altitudine de peste 3.000 de metri.

Mai multe staţii aeriene secrete de la nivelul solului interceptau semnalul care trecea printr-un satelit.

”Simplul fapt că respectivul telefon era pornit era suficient pentru a-i arăta poziţia, apoi interceptarea putea să fie comparată cu o listă a pasagerilor îmbarcaţi în acel zbor şi cu un cod al companiei pentru a stabili numele posesorului”, se arată în raportul obţinut de Le Monde.

De asemenea, agenţiile de spionaj puteau chiar să întrerupă funcţiile telefonului mobil interceptat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.