Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cere explicaţii Iranului cu privire la o a treia instalaţie suspectă - nedeclarată -, după ce Teheranul a autorizat în septembrie, în urma mai multor luni de tensiuni, accesul unor inspectori la două instalaţii suspectate că ar fi găzduit, în trecut, activităţi nucleare nedeclarate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AIEA bate cu pumnul în masă şi cere clarificări Iranului, apreciind drept ”necredibile tehnic” informaţiile furnizate despre o instalaţie suspectă, potrivit unui raport consultat miercuri de AFP.

Rezultatul analizelor cu privire la cele două instalaţii inspectate nu sunt încă disponibile - însă o a treia instalaţie îi face pe unii observatori să-şi pună întrebări.

DE 12 ORI MAI MULT URNAIU ÎMBOGĂŢIT DECÂT LIMITA ADMISĂ

Agenţia ONU, care deplânge în raport ”timpul pierdut”, cere ”explicaţii complete şi rapide Teheranului cu privire la prezenţa unor particule de uraniu antropogen (rezultat în urma activităţii omului) la o instalaţie nedeclarată”.

Localizarea acestei instalaţii nu a fost precizată niciodată în mod oficial, însă ar fi vorba despre un depozit în districtul Turquzabad al capitalei, arătat cu regularitate cu degetul de către Guvernul israelian.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi şi-a exprimat, în martie, îngrijorarea faţă de acest subiect.

Faptul că s-au găsit urme este foarte important şi ar însema că ar exista activităţi şi material nucleare care nu se află sub controlul comunităţii internaţionale şi ale căror origine şi menire sunt necunoscute.

De asemenea, fără ca acest lucru să constituie o surpriză, Teheranul continuă să acumuleze uraniu, chiar dacă într-un ritm uşor încetinit.

Astfel, cantitatea uraniului slab îmbogăţit a depăşit de 12 ori limita autorizată, se arată în raport.

Iranul îşi continuă, astfel, drumul producerii uraniului, ca ripostă faţă de retragerea americană din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi faţă de restabilirea de către administraţia Trump a unor sancţiuni care au aruncat ţara într-o recesiune profundă.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a reacţionat faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane apreciind că alegerea lui Joe Biden oferă Statelor Unite posibilitatea de a-şi ”repara greşelile trecute”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.