Activităţile nucleare ale Coreei de Nord rămân ”sursa unor grave îngrijorări”, subliniază Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) în raportul său anual, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O continuare a programului militar este ”profund regretabilă”, afirmă acest organism ONU, care denunţă ”o încălcare evidentă a rezoluţiilor permanente ale Consiliului de Securitate al ONU”.

”Redeschiderea instalaţiei de teste nucleare este cu adevărat tulburătoare”, la fel ca ”extinderea instalaţiei de îmbogăţire (a uraniului)” şi ”continuarea exploatării reactorului unei capacităţi de 5 megawaţi”, se arată în raport.

La poligonul de teste nucleare Punggye-ri au avut loc lucrări, arată AIEA, în vederea redeschiderii unui tunel de testare. Construcţia drumurilor a fost reluată în august.

La Yongbyon, în principalul complex nuclear nord-coreean, construirea unei noi anexe a început în septembrie 2021 şi arată în prezent ”finalizată de la exterior”, potrivit AIEA, care vrea să stabilească care este scopul acesteia.

Viitorul acestui complex nuclear a fost unul dintre punctele de neînţelegere la al doilea summit al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu fostul preşedinte american Donald Trump, soldat cu un eşec în 2019.

Coreea de Nord a propus să desfiinţeze o parte a complexului - însă nu şi infrastructuri de producţie nucleară -, în schimbul unei ridicări ”parţaile” a sancţiunilor economice.

Această propunere a fost respinsă de Washington atunci.

Phenianul - care a efectuat în acest an o serie-record de teste de armament - a respins în august o propunere a unui ajutor economic a Coreei de Sud, în schimbul ”denuclearizării” acestei ţări izolate.

În raportul AIEA sunt incluse toate ”informaţiile pertinente disponibile” agenţiei, iar documentul urmează să fie examinat de către Conferinţa Generală AIEA în septembrie.

Regimul izolat nord-coreean este vizat de multiple sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale militare - nuclare -, interzise şi care au avansat în mod considerabil în regimul lui Kim Jong Un.

Inspectorii AIEA, cu sediul la Viena, în Austria, au fost expulzaţi din Coreea de Nord în 2009.

Ei supraveghează situaţia nucleară a Coreei de Nord din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.