Agenţi de securitate care lucrează în cămine de migranţi administrate de Berlin au îndemnat refugiaţi - inclusiv minori - să se prostitueze, potrivit televiziunii publice germane, provocând indignarea Guvernului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să luăm aceste informaţii foarte în serios, deoarece abuzarea de situaţia în care se află numeroşi refugiaţi este inacceptabilă”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului german în exerciţiu Angela Merkel, Steffen Seibert.

”Ar fi foarte condamnabil moral ca cineva să fie obligat să se prostitueze”, a adăugat el, la o zi după difuzarea unei anchete de postul public ZDF.

ZDF a obţinut mărturii ale unor migranţi şi agenţi de securitate care lucrează într-un cămin de refugiaţi la Wilmersdorf, la sud-vest de Berlin, care confirmă aceste fapte.

”Suntem sunaţi şi ni se spune «am nevoie de o femeie» sau mai general «de un bărbat» mai tineri. Cu cât sunt mai tineri, cu atât este mai scump”, declară în faţa camerei - cu faţa acunsă - un agent de la un cămin care doreşte ca ”acest sistem să înceteze”.

El spune că aceşti agenţi de securitate, a căror societate este angajată de Primăria Berlinului, încasează câteva zeci de euro servind ca mediatori între migrant şi client.

”Sunt mulţi care se prostituează, au nevoie de bani. Între ei sunt minori, de aproximativ 16 ani, chiar dacă nu sunt prea numeroşi. Este urât, dar nu au de ales”, mărturiseşte alt agent.

Mărtura sa este confirmată de Omar, un solicitant de azil în vârstă de 20 de ani de la căminul de la Wilmersdorf, care se prostituează e mai multe luni.

”Într-o zi, un agent de securitate a venit la mine şi m-a întrebat «vrei să faci afaceri? să câştigi bani?». Bineînţeles, i-am răspus. Ca să faci sex cu o femeie primeşti 30 de euro, poate şi 40”, spune el.

Cea mai mare parte a clienţilor săi sunt însă bărbaţi, în general în vârstă. ”Ce pot să fac? Am nevoie de aceşti bani, însă familia mea nu trebuie să afle absolut nimic”.

”Nu avem date despre numărul migranţilor care practică prostituţia. Urmărim aproximativ 50 în (marele parc berlinez) Tiergarten, însă cei mai mulţi sunt ascunşi sau pe Internet”, declară pentru AFP Diana Henniges, preşedinta Asociaţiei pentru ajutorarea refugiaţilor "Moabit Hilft!".

”Lipsa locurilor, promiscuitatea, suferinţele sociale, dependenţa de droguri sau necesitatea de a trimite bani familiei rămase în ţara de origine - motivele de a se prostitua sunt multiple”. Au vârsta cuprinsă ”între 12 şi 40 de ani”, pecizează ea.

În 2015, mai multe cazuri de maltratare a unor solicitanţi de azil în cămine au provocat un val de indignare în Germania.

Mai multe anchete cu privire la răniri corporale vizând agenţi de securitate sunt încă în curs.

Berlinul a fost aspru criticată în 2015 şi 2016 din cauza primirii deplorabile a zecilor de mii de migranţi veniţi în timpul crizei migraţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.