Africa de Sud urmează să-şi reia campania de vaccinare împotriva covid-19, la două săptămâni după suspendarea vaccinării cu vaccinul anticovid Johnson & Johnson, din cauza unor îngrijorări cu privire la formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu J&J, a anunţat luni ministrul sud-african al Sănătăţii Zweli Mkhize, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinarea în această ţară a înregistrat o întârziere importantă - mai întâi din cauza renunţării la vaccinul britanic Astra-Zeneca-Oxford, la începutul lui februarie, din cauza unor îndoieli cu privire la eficienţa acestuia împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2, iar autorităţile de la Pretoria au decis să vândă stocul altor ţări africane.

Apoi, întârzierea a crescut din cauza suspendării vaccinării cu vaccinul american J&J, la jumătatea lui aprilie, în urma constatării unor tromboze în Statele Unite.

Agenţia sud-africană a medicamentului SAPHRA a dat săptămâna trecută un aviz favorabil J&J, iar Guvernul reia de-acum prima fază a vaccinării, în care se ambiţionează să vaccineze 1,2 milioane de membri ai personalului medical din întreaga ţară.

”S-a stabilit că există un risc de unu la un milion să se formeze cheaguri de sânge după vaccinare”, recunoaşte, într-un comunicat ministrul sud-african al Sănătăţii Zweli Mkhize.

”Având în vedere probabilitatea foarte mică, autorităţile de reglementare din lume au recomandat continuarea utilizării vaccinului”, argumentează el.

Guvernul de la Pretoria a obţinut suficiente doze, atât de la americanii de la Johnson & Johnson, cât şi de la Pfizer, pentru a vaccina ”cel puţin 45 de milioane de persoane rezidente în Africa de Sud”, reafirmă ministrul în comunicat, fără să precizeze un termen-limită al campaniei.

Guvernul evoca, până în prezent, martie 2022.

”Începutul a fost greu pentru ţara noastră în desfăşurarea vaccinului” J&J, recunoaşte el, însă, ”în pofida tuturr dificultăţilor cu care ne-am confruntat, avem perspective pozitive atât în privinţa sănătăţii publice, cât şi economiei în general”.

Africa de Sud a înregistrat până în prezent peste 1,5 milioane de contaminări şi peste 54.000 de morţi din cauza covid-19.

Numărul total al persoanelor vaccinate nu mai apare, de câteva zile, într-un bilanţ covid-19 zilnic prezentat de către ministru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.