Preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont a răspuns luni, într-o scrisoare, ultimatumului Guvernullui conservator al lui Mariano Rajoy, care-i cerea să spună clar dacă a declarat sau nu independenţa acestei regiuni din nord-estul Spaniei, relatează AFP, care prezintă principalele puncte din această scrisoare

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Duminică, 1 octombrie, într-un context de acţiuni violente ale poliţiştilor, denunţate de cele mai prestigioase organisme internaţionale, peste două milioane de catalani au încredinţat Parlamentului (catalan) mandatul democratic de a declara independenţa”.

”Prioritatea guvernului meu este căutarea cât mai intens posibil a căii dialogului. Noi vrem să vorbim, aşa cum o fac democraţiile consolidate, despre problema pusă de majoritatea poporului catalan care vrea să-şi înceapă drumul, în calitate de ţară independentă, în cadrul european”.

”Suspendarea mandatului politic stabilit de urne pe 1 octombrie ne demonstrează voinţa fermă de a căuta soluţia şi nu înfruntarea”.

”În următoarele două luni, principalul nostru obiectiv este să vă aducem la dialog şi ca toate instituţiile şi personalităţile internaţionale, spaniole şi catalane care şi-au exprimat voinţa să deschidă o cale de negociere să aibă posibilitatea să o exploreze”.

”Propunerea noastră de dialog este sinceră, în pofida a tot ceea s-a întâmplat, însă, logic, ea este incompatibilă cu atmosfera actuală de represiune şi ameninţări tot mai mari”.

”Vă transmit două cerei: prima, ca represiunea împotriva poporului şi Guvernului Cataloniei să înceteze”.

”A doua cerere este ca noi să organizăm, cât mai rapid posibil, o reuniune care să ne permită să găsim primele acorduri. Să nu lăsăm situaţia să se deterioreze şi mai mult. Cu bunăvoinţă, recunoscând problema şi privind-o în faţă, sunt sigur că vom putea să găsim calea către soluţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.