Kim Jong-un conduce destinele Coreei de Nord din 2011, ca cel de-al treilea reprezentant al dinastiei ce domneşte la Phenian, scrie AFP, care prezintă date-cheie în viaţa liderului nord-coreean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- la începutul anilor '80 se naşte Kim Jong-un, cel mai mic fiu al lui Kim Jong-il şi a celei de a treia soţii a acestuia, o dansatoare coreeană născută în Japonia. Bunicul său este Kim Il Sung, fondatorul venerat al Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC).

Phenianul nu a confirmat niciodată data sa de naştere.

Potrivit unui document aparţinând Trezoreriei americane, el s-ar fi născut pe 8 ianuarie 1984.

- septembrie 2010: după ce studiază în Elveţia, el este promovat general de patru stele şi numit vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare Centrale a partidului unic, aflat la putere. Presa oficială publică, pentru prima oară, o fotografie cu el ca adult.

- decembrie 2011: este desemnat ”mare succesor” al tatălui său imediat ce este anunţată moarte acestuia, în detrimentul fraţilor săi mai mari Jong-chul şi Jong-nam.

- decembrie 2012: în calitate de ”comandant suprem” al armatei şi şef al Partidului Muncitorilor, el trage o rachetă cu rază lungă de acţiune. În anul următor, supervizează al treilea test nuclear nord-coreean, ceea ce agravează tensiunile în peninsulă şi conduce la impunerea ţării sale unei noi salve de sancţiuni ONU.

- decembrie 2013: el dispune ca unchiul său Jang Song-thaek - numărul doi în mod neoficial al regimului şi fostul său mentor -, acuzat de trădare, să fie executat.

- februarie 2017: Kim Jong-nam, fratele său vitreg în exil, este asasinat în Malaysia, cu VX, un agent neurotoxic interzis. Seulul acuză Phenianul de asasinat.

- iulie 2017: Phenianul trage două rachete balistice intercontinentale (ICBM), iar Kim Jong-un afirmă că tot teritoriul american este în raza sa de acţiune.

- septembrie 2017: Coreea de Nord efectuează cel de-al şaselea test nuclear - al patrulea în regimul lui Kim -, de departe cel mai puternic.

- februarie 2018: Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, în Coreea de sud, reprezintă ocazia unei apropieri remarcabile între cele două Corei. Sora lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, îi remite preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in o invitaţie de a efectua o vizită la Phenian.

- 8 martie 2018: Seulul anunţă o invitaţie din partea lui Kim Jong-un adresată lui Donald Trump, la un summit până la sfârşitul lui mai. Trump acceptă.

- 25-28 martie 2018: Kim Jong-un efectuează prima sa vizită în străinătate - în China, în secret, unde se întâlneşte cu preşedintele chinez Xi Jinping.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.