Un profesor a fost decapitat în stradă, la Conflans-Sainte-Honorine, în regiunea pariziană, pe drum între colegiiu şi domiciliu, vineri după-amiaza, iar ucigaşul său, un cecen rus în vârstă de 18 ani, a fost ucis de poliţie, relatează AFP, care prezintă ceea ce se ştie despre anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE S-A ÎNTÂMPLAT?

Poliţişti din Brigada de luptă împotriva criminalităţii de la Conflans-Sainte-Honorine au fost sunaţi vineri, la ora locală 17.11 (18.11, ora României), de poliţişti municipali din Eragny-sur-Oise, în regiunea pariziană, care au descoperit corpul unui bărbat decapitat pe domeniul public, a anunţat procurorul Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT) Jean-François Ricard.

Faptele se desfăşoară în apropiere de Colegiul din Bois d'Aulne, în Conflans-Saint-Honorine, într-un cartier fără probleme.

Poliţiştii, care sosesc la faţa locului, încercă să reţină un bărbat, care trage către ei ”în cinci rânduri” cu ”o armă de mână”, a povestit Ricard.

Poliţiştii ripostează, iar agresorul moare după ”nouă focuri de armă”.

El era înarmat cu un pistol cu bile de tip Airsoft şi cu un pumnal.

Potrivit lui Ricard, bărbatul a încercat să se ridice şi să le aplice lovituri de pumnal poliţiştilor.

Surse judiciare au declarat că agresorul a strigat ”Allah Akbar” înainte ca poliţiştii să deschidă focul.

Un al doilea cuţit însângerat, cu o lamă de 35 de centimetri, este descoperit la aproximativ 30 de metri de victimă, a declarat Ricard.

CINE ESTE VICTIMA?

Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, căsătorit şi cu copii, preda istorie-geografie la Colegiul Bois d'Aulne.

Acest profesor le-a arătat recent caricaturi cu profetul Mahomed elevilor săi din anul patru, la un curs despre libertatea de exprimare.

Unii părinţi şi-au exprimat emoţia, mai ales pe reţele de socializare.

Tatăl unei eleve a depus plângere la 8 octombrie, cu privire la difuzare de imagini pornografice - un desen al profetului gol şi ghemuit, cu o stea pefese -. Profesorul a depus, în schimb, plângere cu privire la defăimare.

Acest tată a îndemnat la 7 octombrie, pe Facebook, la mobilizare împotriva profesorului. Într-o înregistrare video, de la 12 octombrie, difuzată pe YouTube, tatăl elevei, alături de care apare în înregistrare un bărbat foarte pornit, îl ţinteşte pe profesor şi o pune să depună mărturie pe fiica sa.

”Se pare că era un profesor care avea obiceiul să le vorbească despre islam, caricaturi şi toate astea. Nu era prima oară când fiul  meu a venit acasă şi a spus «proful ne-a vorbit despre asta azi»”, a declarat pentru AFP părintele unui elev.

CINE ESTE AGRESORUL?

Atacatorul, Abdoullakh Anzorov, este un tânăr rus cecen, în vârstă de 18 ani, născut la Moscova. Cunoscut cu antecedente de drept comun, el nu a fost condamnat niciodată. El nu era cunoscut serviciilor de informaţii în legătură cu vreo radicalizare, potrivit mai multor surse apropiate dosarului.

El a obţinut la 4 martie 2020 un titlu de sejur valabil până în martie 2030. El avea statutul de refugiat şi locuia la Evreux, în Normandia.

Vecinii săi îl prezintă ca pe un tânăr ”discret”, ”cufundat în religie” de trei ani, potrivit unor declaraţii culese de AFP.

Jean-François Ricard a declarat că anchetatorii au găsit pe telefonul său mobil textul revendicării trimis pe Twitter.

Acest text a fost scris vineri, la ora locală 12.17 (13.17, ora României).

Ei au descoperit, de asemenea, o forografie cu capul victimei, trimisă pe Twitter la ora locală 16.57 (17.57, ora României).

Această fotografie era însoţită de un mesaj adresat lui Emmanuel Macron, ”liderul necredincioşilor”, în care explica faptul că vrea să se răzbune pe cel ”care a îndrăznit să-l înjosească pe Mahomed”.

11 PLEASĂRI ÎN AREST PREVENITV

În total 11 persoane se aflau în arest prevenitv, inclusiv părinţii, buniciul şi fratele mai mic al atacatorului, arestaţi la Evreux.

Este interogat, de asemenea, tatăl elevei care a îndemnat la mobilizare împotriva profesorului. El a fost arestat la Chanteloup-les-Vignes.

Bărbatul care l-a însoţit la colegiu pentru a se plânge de profesor şi care a interveivavt-o pe fiica sa într-o înregistrare video, activistul islamist Abdelhakim Sefrioui, activ în Franţa de la mijlocul anilor 2000, şi partenera acestuia, au fost de asemenea arestaţi.

Ricard a subliniat că tatăl elevei avea o soră vitregă care a plecat în 2014 să intre în organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI), în Siria, şi pe numele căreia a fost emis un mandat de căutare.

Procurorul nu a făcut nicio legătură între acest tată, anturajul său şi atacator.

De asemenea, trei persoane care s-au aflat în contact cu agresorul şi care s-au prezentat spontan la Comisariatul de Poliţie din Evreux vineri seara au fost plasate în arest preveniv.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.