Adunarea Mondială a Sănătăţii de la Geneva cere miercuri Rusiei s-şi înceteze ”imediat” atacurile ”împotriva spitalelor şi instituţiilor de sănătate” din Ucraina - într-o rezoluţie care marchează un nou gest de susţinere a Kievului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia a fost adoptată cu 80 la nouă voturi.

Rusia, China, Siria, Algeria, Cuba şi Coreea de Nord, între alte ţări, au votat ”împotrivă”.

Cu puţin înainte de vot, ambasadoarea ucraineană la ONU, la Geneva, Evghenia Filipenko, a declarat că ”masca Rusiei a căzut la 24 febrtiarie anul trecut, când Rusia şi-a lansat agresiunea neprovocată împotriva Ucrainei, provocând o gravă urgenţă sanitară”.

”ATACURI ZILNICE”

Ea a acuzat Rusia de faptul căn îşi ”continuă atacurile zilnice împotriva infrastructurilor critice şi civile în toată ţara”.

”Iar Ucrainei permiteţi-mi să-i spun asta: noi punem capăt conflictului pe care-l purtaţi din 2014 şi pe care l-aţi declanşat la acea vreme”, i-a replicat reprezentanta Rusiei, care îşi acuză vecinul că este vinovat de acest război.

Aproximativ 52 de ţări - dintre cele 177 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care aveau dreptul să participe la vot - s-au abţinut.

Ungaria s-a făcut remarcată dintre toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) prin faptul că a nu a cosemnat rezoluţia şi că a lipsit de la vot.

OMS condamnă în această rezoluţie ”cu cea mai mare fermitate agresiunea persistentă a Ucrainei de către Federaţia rusă, inclusiv atacurile vizând instituţii de îngrirjiri de sănătate înregistrate în sistemul de supravegherea atacurilor vizând serviciile de sănătate ale OMS”.

Ea condamnă totodată ”atacuri8le generalizate contra unor civili şi infrastructuri civile esenţiale, care au antrenat pierderi grele şi abstrucţionat accesul la îngrijiri de sănătate”.

”ÎNGRIJORARE GRAVĂ”

Potrivit celui mai recent bilanţ OMS, au avut loc 974 de atacuri verificate ale serviciilor de sănătate din Ucraina, soldate cu 101 morţi.

Rusia şi Siria au prezentat un proiect de rezoluţie în care îşi exprimă ”îngrijorarea gravă faţă de deteriorarea situaţiei umanitare din Ucraina şi împrejurimi”, dar în care nu menţionează invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

”Cinismul” acestui proiect de rezoluţie a fost aprig atacat de către aliaţii Kievului.

Textul a fost respins cu 61 de voturi ”împotrivă”, 13 voturi ”pentru” şi 61 de abţineri.

Ambasadorul Franţei la ONU la Geneva, Jérôme Bonnafont, şi-a îndemnat marţi colegii ”să respingă răspicat acest nou atac cinic al adevărului”.

”Bilanţul uman al războiului este fără apel:potrivit raportului OMS, peste 20.000 de victime civile, personal şi instituţii de sănătate au fost luate ca ţintă, numeroase cazuri de agresiuni sexuale, creşterea riscurilor psihosociale şi atingeri pe termen lung ale sănătăţii mentale”, a subliniat Jérôme Bonnafont.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.