Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a cerut drepturi egale pentru femei, mai multă acţiune privind schimbările climatice şi a pledat pentru mulilateralism, într-un discurs care a fost aplaudat la scenă deschisă, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discursul lui Ardern a fost văzut de mulţi analişti politici ca fiind în contrast cu cel al lui Donald Trump, care a susţinut interesele naţionale şi o politică de izolare.

„Trebuie să redescoperim crezul nostru comun în valoarea conectivităţii, nu în aspectele negative”, a declarat Ardern.

Ardern şi-a început discursul cu câteva propoziţii în maori, limba băştinaşilor din Noua Zeelandă.

„După un război catastrofal, am stabilit împreună, prin convenţii, o cartă şi reguli, un set de norme internaţionale şi drepturi ale omului. Toate aceste lucruri sunt o recunoaştere a faptului că nu suntem izolaţi, guvernele au obligaţie faţă de poporul lor şi faţă de celelalte guverne iar acţiunile noastre au un efect global”, a precizat Ardern.

„ Aceste principii nu ar trebui să fie doar în cărţile de istorie. De fapt, având în vedere provocările de astăzi şi cât de globale sunt ele prin natura şi impactul lor, nevoia pentru acţiune colectivă şi multilateralism nu a fost niciodată mai clară”, a adăugat ea.

„Ne putem folosi de mediu pentru a da vina pe un „celălalt” fără nume, fără faţă, pentru a hrăni acest sentiment de insecuritate, să ne izolăm şi mai mult. Sau putem să recunoaştem problemele pe care le avem şi să încercăm să le rezolvăm”, a afirmat ea.

La 38 de ani, Ardern este unul dintre cei mai tineri lideri mondiali, ea descriind această generaţie ca fiind „fără limite” şi „cetăţeni globali” care îşi exprimă din ce în ce mai mult „nemulţumirea” faţă de sistemele politice actuale. Conform lui Ardern, viitorul tinerilor poate fi îmbunătăţit prin combaterea schimbărilor climatice.

Ardern şi-a încheiat discursul vorbind despre munca sa privind drepturile egale ale femeilor şi fetelor nu doar în Noua Zeelandă, ci în întreaga lume, un ţel care i-a adus aplauze furtunoase din partea liderilor mondiali.

„Mişcarea Me Too trebuie să devină We Too. Luptăm cu toţii împreună”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.