Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat luni o rezoluţie care cere ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru comportamentul său faţă de Ucraina şi arată că Moscova trebuie să acorde despăgubiri ţării pe care a invadat-o, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia, susţinută de 94 dintre cei 193 de membri ai Adunării, afirmă că Rusia, care a invadat statul vecin în februarie, „trebuie să suporte consecinţele legale ale tuturor actelor sale ilicite la nivel internaţional, inclusiv să ofere reparaţii pentru prejudiciu, inclusiv orice daune, cauzate de astfel de acte”.

Rezoluţia recomandă ca statele membre, în cooperare cu Ucraina, să creeze un registru internaţional pentru a înregistra dovezile şi cererile de despăgubire împotriva Rusiei.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serhi Kisliţia, a declarat în faţa Adunării Generale, înainte de vot, că Rusia a vizat orice în atacurile sale, de la fabrici la clădiri rezidenţiale şi spitale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul strategic Herson din sudul ţării înainte de a se retrage. Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, deşi invazia a transformat oraşele ucrainene la ruine şi mii de oameni au fost ucişi sau răniţi.

„Ucraina va avea dificila sarcină de a reconstrui ţara şi de a-şi reveni din acest război, dar această recuperare nu va fi niciodată completă fără un sentiment de dreptate pentru victimele războiului rus. Este timpul să tragem Rusia la răspundere”, a declarat ambasadorul ucrainean.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a intervenit şi a spus că că prevederile rezoluţiei sunt „nule din punct de vedere juridic”, el îndemnând ţările să voteze împotriva acesteia.

„Occidentul încearcă să exploateze şi să agraveze conflictul şi intenţionează să folosească bani ruşi pentru asta”, a acuzat Nebenzia.

„Va fi nevoie de un efort internaţional amplu pentru a sprijini redresarea şi reconstrucţia Ucrainei, pentru a construi un viitor sigur şi prosper pentru poporul ucrainean”, a declarat ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward. „Dar o singură ţară, Rusia, este responsabilă pentru daunele provocate Ucrainei şi este absolut corect, aşa cum stabileşte această rezoluţie, ca Rusia să plătească pentru pagubele provocate”, a spus diplomatul britanic în faţa Adunării Generale.

Paisprezece ţări au votat luni împotriva rezoluţiei, printre care Rusia, China şi Iran, în timp ce 73 s-au abţinut, printre care Brazilia, India şi Africa de Sud. Nu toate statele membre au votat, precizează Reuters.

În martie, 141 de membri ai Adunării Generale au votat pentru a denunţa invazia Rusiei, iar în octombrie, 143 au votat pentru a condamna tentativa Moscovei de anexare a unor părţi din Ucraina.

Rezoluţiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică, menţionează Reuters.

 
 
 
Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat sâmbătă că forţele ruseşti au distrus infrastructura critică din oraşul strategic Kherson din sudul ţării înainte de a fugi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.