Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat în favoarea suspendării Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului în cadrul unei reuniuni desfăşurate joi. 93 de state au votat în favoare, 24 împotrivă, iar 58 s-au abţinut, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un proiect de rezoluţie, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a anunţat că va ”suspenda drepturile de membru în Consiliul pentru Drepturile Omului unui membru al Consiliului care comite încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului”.

Adunarea Generală trebuia să voteze în favoarea suspendării cu două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliu.

Reprezentantul Rusiei, Gennady Kuzmin, a condamnat votul, iar alte naţiuni, inclusiv Coreea de Nord şi Siria, l-au susţinut, potrivit BBC.

Statele Unite au anunţat, luni, că vor solicita suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce Ucraina a acuzat trupele ruse că au ucis sute de civili în oraşul ucrainean Bucea.

O majoritate compusă din două treimi din membrii cu drept de vot – abţinerile nu contează – poate suspenda o ţară din Consiliul pentru Drepturile Omului, care este alcătuit din 47 de membri şi are sediul la Geneva, pentru încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului.

Înainte de organizarea votului, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a spus că ţara sa va vota împotriva propunerii.

”A trata într-un astfel de mod calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” şi ”va produce consecinţe grave”, a declarat Zhang Jun, înainte de vot.

”China face apel la toate părţile să acţioneze împreună în aceeaşi direcţie pentru a crea oportunităţi de pace şi perspective de negociere. China va continua să aibă o obiecţie şi o poziţie imparţială şi să joace un rol responsabil şi constructiv în acest sens”, a adăugat Zhang.

Adunarea Generală a mai suspendat în trecut o ţară din Consiliul pentru Drepturile Omului. În martie 2011, Libia a fost suspendată în unanimitate din cauza violenţei provocate de către forţele loiale liderului libanez de la acea vreme, Muammar Gaddafi, împotriva protestatarilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.