Un novice în politică, umoristul Volodimir Zelenski se clasează pe primul loc - detaşat - în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene, abordând de pe o poziţie de forţă turul doi, la 21 aprilie, în care-l înfruntă pe preşedintele în exerciţiu Petro Porşenko, potrivit unor rezultate parţiale publicate luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O surprinză a campaniei, actorul de comedie şi antreprenorul în vârstă de 41 de ani, a cărui experienţă la putere se limitează la încarnarea unui preşedinte într-un serial de televiziune, pare că a întrecut toate previziunile - un semn al neîncrederii ucrainenilor în clasa lor politică, după ani de grave dificultăţi economiceşi scandaluri de corupţie.

În pofida îndoielilor criticilor săi cu privire la programul său vag şi capacitatea sa de a guverna o ţară aflată în război şi în centrul unor tensiuni între Rusia şi Occident, el a obţinut 30,2% din voturi duminică, potrivit rezultatelor publicate de către Comisia Electorală.

El îl devansează cu mult pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, în vârstă de 53 de ani, al căru scor este estimat la aproximativ 16,7%, potrivit acestor rezultate după numărarea a peste jumătate din buletinele de vot.

În fruntea sondajelor de la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a Guvernului Iulia Timoşenko, în vârstă de 58 de ani, a obţinut 13,1% din voturile exprimate şi a fost eliminată, în cazul în care aceste rezultate încă parţiale se confirmă.

Ea a revendicat, însă, duminică seara, al doilea loc şi a denunţat sondaje ”necinstite”, care ţin de ”manipulare”, ceea ce anunţă aspre contestări ale rezultatelor în această ţară care s-a confruntat cu două revoluţii în 28 de ani de independenţă.

Poliţia a anunţat că a fost sesizată prin peste 2.100 de plângeri cu privire la presupuse fraude, majoritate fără gravitate. ”Votul s-a desfăşurat fără încălcări sstematice”, a dat asigurări preşedinta Comisiei Electorale Tetiana Slipaciuk.

Toate sondajele publicate duminică seara de presa ucraineană dădeau aceeaşi ordine a primilor trei favoriţi.

”Acesta este doar un pas către o victorie largă”, s-a felicitat Volodimir Zelenski, la cartierul său general de campanie. ”Acesta este doar începutul, nu vom slăbi”.

Comisia Electorală a estimat prezenţa la urne la aproximativ 64% în aproape toate circumscripţiile, mai mare faţă de cea înregistrată în 2014.

”LECŢIE DURĂ” PENTRU POROŞENKO

O ţară cu 45 de miliooane de locuitori, aflată la porţile Uniunii Europene (UE), Ucraina este în prezent unul dintre statele cele mai sărace din Europa. Ea s-a desprins de Rusia şi s-a întors către Occident, însă traversează cea mai gravă criză de la independenţa sa, în 1991.

Instalarea prooccidentalilor la putere, în 2014, a fost urmată de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi un conflict armat sângeros cu separatişti în estul ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţoi.

”Eu nu sunt euforic”, a recunoscut Petro Poroşenko. ”Este o lecţie dură pentru mine”, a adăugat el, mulţumindu-le alegătorilor săi, care au ”susţinut orientarea către NATO, UE şi independenţa definitivă faţă de Rusia”.

Creditat cu o apropiere a ţării de Occident, redresarea unei armate aflate în ruină şi lansarea unor reforme economice, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko este acuzat că este reticent faţă de lupta împotriva corupţiei, preocuparea majoră a revoltei Maidanului, care l-a purtat la putere în urmă cu cinci ani.

El a intrat în turul doi, însă îl abordează cu o pierdere greu de recuperat.

Analistul Anatoli Oktisiuk de la Centrul Democracy House de la Kiev consideră că actorul ”va câştiga”, întrucât preşedintele în exerciţiu a atins un ”plafon” în susţinerea sa. ”Aceasta este o reacţie faţă de scandalurile de corupţie, un protest faţă de vechile elite”.

Un candidat atipic, umorist şi antreprenor în lumea spectacolului, Volodimir Zelenski nu a purtat o campanie tradiţională, preferând să se producă pe scenă împreună cu trupa sa de stand-up şi exprimându-se mai mult pe reţele de socializare decât la televiziune şi în ziare.

Susţinătorii săi văd în el o nouă faţă într-un peisaj politic sclerozat, însă este acuzat de unii că ar fi marioneta sulfurosului oligarh Igor Kolomoiski - un inamic al lui Poroşenko - ceea ce cel vizat neagă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.