Observaţii satelitare ale reactorului nuclear nord-coreean de la Yongbyon, realizate săptămâna trecută, arată activităţi care evocă o reluare a retratării combustibilului nuclear utilizabil în scopuri nucleare, dezvăluie un cerc american de reflecţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul primei sale întâlniri cu Donald Trump, la 12 iunie, în Singapore, liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să desfiinţeze programul nuclear nord-coreean, însă niciun progras nu a avut loc de-atunci, iar al doilea summit, la Hanoi, la 27 şi 28 februarie s-a soldat cu un eşec.

Potrivit Centrului de Studii Strategice Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington, imagini satelitare realizate la 12 aprilie arată cinci vagoane speciale în apropierea centrului de îmbogăţire a uraniului şi laboratorului radiochimic de la Yongbyon.

”În trecut, aceste vagoane speciale par că au fost implicate în deplasări ale unor materii radioactive sau campanii de retratare”, scriu autorii raportului.

”Activităţile în curs şi configurările lor nu exclud ca ele să participe la asemenea activităţi, înaintea sau după o campanie de retratare”, adaugă ei.

”Cum nu a existat un acord pe tema Yongbyon la Hanoi, ar fi interesant dacă ceva s-a reluat atât de repede după summit”, a apreciat Jenny Town, un expert în Coreea de Nord şi membru al Stimson Center, alt centru de reflecţie american.

Kim Jong Un s-a declarat miercuri pregătit să se întâlnească din nou cu preşedintele american Donald Trump, cu condiţia ca Statele Unite să dea dovadă de mai multă flexibilitate.

Phenianul a anunţat luna trecută că o reluare a testării rachetelor nu este exclusă, în pofida moratoriului decis în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.