Activişti ecologişti din cadrul mişcării Just Stop Oil au stropit vineri cu supă de roşii capodopera lui Vincent Van Gogh ”Floarea-soarelui”, expusă la National Gallery, în Londra, anunţă grupul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor imagini de presă şi publicate de mişcare - care cere oprirea imediată a oricărui nou proiect petrolier sau fazifer -, doi activişti au aruncat conţinutul a două cutii de conserve de supă pe lucrare.

Preţul capodoperei este estimat la 84 de milioane de dolari.

Acest act de vandalism se înscrie în strategia ultra-radicală a unor activişti ”ecologişti” din cadrul mişcării Just Stop Oil.

”Agenţi au sosit rapid la faţa locului, la National Gallery, după ce două manifestante de la Just Stop Oil au aruncat cu o substanţă pe un tablou iar apoi s-au lipit de un zid”, a anunţat pe Twitter poliţia, citată de Reuters.

Ambele manifestante au fost arestate cu privire la provocarea unor pagube şi contravenţie agravantă.

Poliţiştii au încercat să le dezlipească de zis.

Rama a suferit ”pagube minore”, însă taboul este ”intact”, a dat asigurări National Gallery.

Această nouă acţiune a mişcării - care a luat ca ţintă şi în trecut opere de artă - intervine în cadrul unei luni de acţiuni în care mişcarea a blocat drumuri, în mai multe rânduri.

”Criza costului traiului este cauzată de energia fosilă. Viaţa de zi cu zi a devenit de anebordat pentru milioane de familii cărora le este frig şi foame. Ele nu au nici măcar mijloacele să-şi cumpere o cutie de supă”, a denunţat Phoebe Plummer, o activistă în vârstă de 21 de ani, citată într-un comunicat al mişcării.

”În acelaşi timp, oamenii mor din cauza incendiilor şi secetelor cauzate de modificările climatice”!, denunţă ea.

”Nu ne putem permite noi proiecte petroliere şi gazifere. Ele vor lua totul”, denunţă Phoebe Plummer.

Poliţia britanică anunţa duminică arestarea a peste 100 de persoane din cauza unor proteste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.