Activişti care se opun energiei fosile au intrat duminică în Luvru, pentru a forma un covor de pânze negre la picioarele statuii Victoriei din Samotrace, un ”râu de petrol” simbolic, denunţând astfel susţinerea muzeului de către grupul Total, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lent şi în tăcere, aproximativ 30 de persoane îmbrăcate în negru au ocupat poziţii pe scara de marmură care duce spre statuia din perioada elenistică lui Nike şi au şezat stofă, în cascadă, pe trepte, şi o mână de manifeste cu mesajul ”Total susţine Luvrul/Luvrul susţine Total #zerofossile".

Acest happening, sub privirea a numeroşi turişti, a durat aproximativ trei minute, înainte ca paznici să îndepărteze pânzele, în uralele activiştilor.

O coaliţie de asociaţii, condusă de ONG-ul american 350.org, a lansat în ianuarie o campanie prin care cere Luvrului să pună capăt parteneriatului cu Fundaţia Total, în numele luptei împotriva modificărilor climatice, în contextul în care energiile fosile - cărbunele, petrolul, gazul - sunt considerate reponsabile de gazele cu efect de seră, sursa încălzirii globale.

Muzeul, contactat de AFP, nu a vrut să comenteze.

Total este un partener al Luvrului de aproape 20 de ani. Într-un răspuns, în ianuarie, către reprezentantul 350.org France, preşedintele muzeului Jean-Luc Martinez oferea detalii despre acţiunile grupului - susţinerea expoziţiilor, renovare, educaţie culturală, acţiune socială -, evocând o ”susţinere financiară decisivă”.

Însă, în opinia coaliţiei - din care fac parte între alţii Greenpeace, Alternatiba, Amis de la Terre şi Sindicatul Solidaires), Luvrul face mai multe pentru Total decât invers, în ceea ce priveşte imaginea.

”Noi presupunem că această finanţare nu este importantă”, apreciază Nicolas Haeringer, însărcinat cu campania 350.org, în opinia căruia Luvrul nu are mare lucru de sacrificat renunţând la ea.

”A fost nevoie de şase ani şi 16 acţiuni de «art-activism» să înceteze parteneriatul dintre Tate Gallery (din Londra) şi BP (în 2016). Dacă va trebui să venim şase ani la Luvru, o vom face”, a promis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.