Acordul de la Paris privind modificările climatice intră în vigoare luna viitoare, după ce a depăşit pragurile de ratificare, mulţumită ţărilor europene, a anunţat ONU, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord, semnat în decembrie, era necesar să fie ratificat de 55 de ţări, care să reprezinte împreună 55% din nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a intra în vigoare.

Şaptezeci şi două de ţări, care reprezintă 56,75% din emisiile la nivel mondial de gaze cu efect de seră l-au ratificat, a anunţat ONU pe site miercuri. Documentul va intra în mod oficial în vigoare peste 30 de zile, pe 4 noiembrie.

Barack Obama a salutat depăşirea acestui prag drept o "zi istorică" în lupta împotriva încălzirii globale.

"Astăzi (miercuri) lumea are întâlnire, dacă dăm curs angajamentelor pe care acest Acord de la Paris le reprezintă. Istoria îl poate considera un moment de cotitură pentru planeta noastră", a declarat preşedintele Statelor Unite pentru presă, la Casa Albă.

Între ţările europene care au ajutat la depăşirea pragului se află Germania, Franţa şi Slovacia, care au ratificat textul în parlamente.

Parlamentul European (PE) l-a aprobat marţi, cu 610 voturi la 38 şi 31 de abţineri.

Principalii trei poluatori sunt Statele Unite, China şi India, care au ratificat Acordul.

Spre deosebire de precedentul acord ONU privind încălzirea globală - Protocolul de la Kyoto din 1997 -, care a avut nevoie de opt ani pentru a intra în vigoare şi care viza doar ţările bogate, Acordul de la Paris urmează să fie pus în aplicare rapid.

El va intra în vigoare chiar înainte de alegerile pezidenţiale de pe 8 noiembrie din Statele Unite. Candidatul republican Donald Trump se opune acordului, iar candidata democrată Hillary Clinton îl susţine.

Însă angajamentele pe care şi le-au asumat diverse ţări în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră sunt deja insuficiente pentru atingerea obiectivului stabilit prin tratatul de la Paris, care prevede limitarea creşterii nivelului mediu al temperaturilor mondiale " mult sub două grade Celsius faţă de nivelul (din perioada) preindustrială".

Potrivit proiecţiilor unor studii ONU, pe baza tendinţei actuale temperaturile medii mondiale urmează să crească cu trei grade Celsius sau mai mult până în 2100.. Anul 2016 ar urma să fie cel mai cald de la înregistrarea acestor date, în secolul al XIX-lea.

"Testul de credibilitate al Acordului de la Paris începe astăzi (miercuri)", a declarat Tracy Carty de la organizaţia de caritate Oxfam. Guvernele trebuie să fie mai ambiţioase, a îndemnat ea.

Barack Obama a transmis acelaşi mesaj. Acordul de la Paris va permite întârzierea sau evitarea unora dintre consecinţele cele mai grave ale schimbărilor climatice, însă nu va rezolva criza, chiar dacă vor fi atinse toate obiectivele, a subliniat preşedintele american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.