Guvernul sirian a aprobat acordul de încetare a focului încheiat în noaptea de vineri spre sâmbătă de aliatul său, Rusia, cu Statele Unite, relatează agenţia de presă siriană SANA, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Guvernul sirian a aprobat acordul, iar o încetare a ostilităţilor va începe la Alep, din motive umanitare”, a scris agenţia.

Citând “surse informate”, SANA afirmă că obiectivul acordului este găsirea “soluţiilor politice necesare pentru Siria”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Statele Unite şi Rusia au anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă un acord pentru reluarea procesului de pace din Siria, inclusiv un armistiţiu naţional care va intra în vigoare luni seară, acces sporit pentru ajutorul umanitar şi operaţiuni militare comune vizând grupări jihadiste.

“(Ministrul rus de Externe – n.r.) Serghei Lavrov şi cu mine, în numele preşedinţilor şi ţărilor noastre, îi cerem fiecărui sirian implicat să susţină planul la care au ajuns Statele Unite şi Rusia pentru (…) a duce cât mai repede la final acest conflict catastrofal printr-un proces politic”, a declarat secretarul american de stat John Kerry, într-o conferinţă de presă, după discuţii maraton la Geneva.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, baza acestui acord este angajamentul Guvernului sirian de a nu desfăşura misiuni aeriene într-o zonă convenită, sub pretextul că atacă luptători al Frontului al-Nusra, o organizaţie afiliată al-Qaida.

În baza acordului, forţele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, şi grupările de opoziţie, susţinute de Statele Unite şi statele din Golf, vor pune capăt temporar luptelor, ca măsură de consolidare a încrederii.

În această perioadă, combatanţii de opoziţie vor avea şansa să se separe de grupările militante din zone precum Alep.

Dacă armistiţiul care intră în vigoare luni va rezista, Statele Unite şi Rusia vor începe şapte zile de lucrări de pregătire pentru a înfiinţa “un centru comun de implementare”, în cadrul căruia vor împărtăşi informaţii pentru a identifica teritoriul controla de al-Nusra şi pe cel al grupărilor de opoziţie.

Ambele părţi se vor retrage din zona strategică Castello, din Alep, pentru a crea o zonă demilitarizată, în timp ce opoziţia şi Guvernul vor oferi acces sigur şi nerestricţionat via Ramouseh, în sudul oraşului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.