Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond a apreciat miercuri că proiectul acordului Brexitului apărat de premierul Theresa May este cel mai bun posibil pentru Regatul Unit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă singurul criteriu ar fi economia, atunci analizele arată clar că rămânerea în Uniunea Europeană ar fi cea mai bună soluţie pentru economie, dar nu prea mult”, a declarat Philip Hammond la BBC.

”Acordul premierului oferă o soluţie care este foarte apropiată de rămânere în ceea ce priveşte avantajele economice”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Philip Hammond a făcut ceastă declaraţie înaintea prezentării unui raport guvernamental cu privire la consecinţele economice în diversele scenarii încă posibile în divorţul dintre Londra şi Bruxelles.

Ministrul a respins ideea potrivit căreia Guvernul Tehresei May încearcă să-i sperie pe deputaţii britanici, care urmează să se pronunţe la 11 decembrie printr-un vot asupra acordului încheiat cu europenii. Parlamentul de la Westminster este departe să susţină textul premierului.

”Eu nu încerc să sperii pe nimeni şi resping termenul alarmist”, a declarat Hammond.

Ministrul britabic al Mediului Michael Gove şi-a exprimat, la rândul său, susţinerea faţă de acordul apărat de Theresa May, apreciind că este vorba despre cea mai bună opţiune a Marii Britanii şi singura pe care o susţine.

”Eu cred că acordul premierului este cel mai bun pentru ţara noastră. Singura opţiune pe care o susţin este acordul premierului”, a subliniat el.

Theresa May a început marţi, în Irlanda de Nord, un tuneu în regat, cu obiectivul de a-şi apăra acordul Brexitului validat duminică de Uniunea Europeană (UE).

Ea îşi susţine aprig acordul şi nu vede altă opţiune. În cazul în care va fi respins de către deputaţi, avertizează ea, Brexitul va avea loc fără acord - cu consecinţe economice teribile - sau va fi amânat ori Marea Britanie nu va mai ieşi deloc din UE.

May dispune doar de o majoritate fragilă de zece mandate în Camera Comunelor. Or aliatul său nord-irlandez, partidul unionist DUP se opune acordului, la fel ca aproximativ 80 de deputaţi conservatori care susţin Brexitul dur, laburiştii, eurofilii din Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) şi deputaţii scoţieni separatişti.

Aflată în această situaţie delicată, premierul a primit marţi o lovitură puternică, după ce unul dintre deputaţii pe care credea că poate conta cel mai mult, fostul ministru al Apărării Michael Fallon, a anunţat că nu susţine acordul în forma actuală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.