Fostul ministru britanic de Externe Boris Johnson apreciază că acordul Brexitului ”este mort şi este important ca acest lucru să fie recunoscut”, după ce textul a fost respins marţi în Parlamentul Britanic, cu 432 la 202 voturi, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu cred că acordul este mort şi este foarte important ca acest lucru să fie recunoscut”, a declarat el pentru BBC.

”Poate că este o înfrângere mai mare decât se aştepta poporul, dar fierbea de mult timp”, a apreciat el.

”Este atât de evident un acord prost pentru regatul Unit”, a apreciat el.

Această înfrângere a ”dat Regatului Unit un mandat masiv” ”să se ducă înapoi la Bruxelles” şi să spună că actualul acord, inclusiv ”enclavizarea în uniunea vamală”, ”nu ne convine”, a declarat fostul ministru.

”Asta este ceea ce vrea Camera Comunelor”, a adăugat el.

Întrebat dacă acordul nu mai este pe masă, el a răspuns ”deloc”.

El îndeamnă ”să se păstreze părţile bune” ale acordului, să se renunţe la ”plasa de siguranţă” (”backstop” în engleză) şi ”să se pregătească în mod activ o ieţire fără acord”.

O TREIME DINTRE DEPUTAŢII CONSERVATORI AU VOTAT CONTRA ACORDULUI

În total 118 dintre cei 317 deputaţi conservatori au votat împotriva acordului Brexitului al conducătoarei lor Theresa May.

UNIONIŞTII NORD-IRLANDEZI O SUSŢIN PE MAY LA MOŢIUNEA DE CENZURĂ

Unioniştii nord-irlandezi din cadrul DUP - care au votat împotriva acordului Brexitului - au anunţat că susţin Guveenul la moţiunea de cenzură.

Însă Theresa May nu poate susţine în continuare actualul acord al retragerii, a declarat un purtător de cuvânt al partidului Unuinist nord-irlandez marţi seara, după votul în Camera Comunelor.

Premierul Theresa May este necesar să modifice profund acordul Brexitului respins de deputaţi în Camera Comunelor, a declarat marţi seara Arlene Foster, conducătoarea DUP, care confirmă astfel susţinerea Guvernului.

”Garanţii, fie sub forma unei scrisori, fie a unor vorbe călduroase, nu vor fi suficiente. Premierul trebuie să se întoarcă la Uniunea Europeană (UE) şi să ceară schimbări în profunzime la acordul retragerii”, a declarat ea.

”Noi acţionăm în mod constructiv împreună cu Guvernul, pentru a ajunge la cel mai bun acord. Ne concentrăm asupra acestui lucru”, a adăugat Arlene Foster, al cărei partid şi-a reiterat marţi seara angajamentul de a vota împotriva unei moţiuni de cenzură depusă de Partidul Laburist şi care urmează să fie dezbătută miercuri.

PARTIDUL LABURIST VREA ALEGERI SAU UN AL DOILEA REFERENDUM

Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist apreciază că, dacă ţara nu se îndreaptă către alegeri generale, atunci ”toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv un al doilea referendum”.

MAY VREA UN ACORD ŞI SE ADRESEAZĂ PARLAMENTULUI LUNI

Theresa May a repetat, după respingerea acordului Brexitului că doreşte ca regatul Unit să iasă din uniunea Europeană ”cu un acord”,

Ea s-a declarat pregătită să să abordeze viitoare discuţii în mod ”constructiv”, subliniind totodată că Guvernul său va face doar propuneri ”realiste”.

Ea are termen până luno să prezinte în parlament un ”plan B”, dacă supravieţuieşte unei moţiuni de cenzură.

”Camera şi-a spus cuvântul, iar acest guvern va asculta”, a declarat ea imediat după vit, propunând discuţii între partide în vederea determinării căii de urmat.

Ea a precizat că urmează să facă o declaraţie luni, în Parlament.

Premierul a încercat, până la capăt, să-i convingă pe aleşii indecişi să voteze în favoarea acordului său, subliniind că respingerea textului său ar putea conduce mai degrabă la o abandonare a Brexitului decât la o ieşire din UE fără acord.

MOŢIUNE DE CENZURĂ MIERCURI SEARA

Un purtător de cuvânt al Theresei May a anunţat că dezbaterea cu privire la moţiunea de cenzură urmează să înceapă miercuri, către ora locală 13.00 (15.00, ira României) şi că votul urmează să aibă loc miercuri seara, către ora locală 19.00 (21.00, ora României).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.