Parlamentul European (PE) şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un acord asupra unui text de lege care prevede interzicerea importului în UE al mai multor produse - de exemplu de cacao, cafea şi soia -, atunci când acest lucru contribuie la despădurire, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Franţa salută acest ”text inovator” adoptat de UE, care interzice importul de produse rezultate din despăduriri şi cere o ”implementare cât mai rapid posibil”, prin deschiderea unui dialog cu ţările producătoare şi consumatoare din lume.

Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită şi cauciucul sunt vizate şi ele, dar şi unele materii asociate - între altele piele, ciocolată, mobilă, hârtie, cărbune de lemn.

Importul va fi interzis în cazul în care aceste produse provin de pe terenuri despădurite după decembrie 2020.

”Am acţionat pentru a ajunge la acest (acord), iar Franţa a arătat drumul: Uniunea Europeană interzice importul de produse provenind din despădurire. Suntem primii în lume care face acest lucru! Bătălia pentru climă şi biodiversitate accelerează”, a salutat într-un mesaj postat pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron.

Franţa a făcut din lupta împotriva despăduririi una dintre priorităţile sale în cursul preşedinţiei semestriale a UE.

Cu câteva zile înainte să-şi încheie mandatul de şase luni, ea a obţinut, la 28 iunie, de la Cei 27 un acord, în cadrul Consiliului Miniştrilor Mediului în vederea interzicerii în UE a şase produse - soia, vită, ulei de palmier, lemn, cacao şi cafea -, atunci când acestea contribuie la despădurire, însă fără să includă cauciucul şi alte sisteme ameninţate.

Cu câteva ore înainte de deschiderea COP15 dedicată biodiversităţii, la Montréal, în perioada 7-19 decembrie, textul ”pionier şi ambiţios” adoptat de către PE ”constituie un progres major în lupta împotriva despăduririi şi degradării pădurilor”, salută, într-un comunicat, ministrul francez însărcinat cu Tranziţia Ecologică Christophe Béchu.

”Ne vom continua eforturile în vederea alimentării impulsului general până la observarea unui recul al despăduririi pe teren”, dă el asigurări, cerând o ”implementare vât mai rapidă” a acestui text.

În acest sens, este ”crucial să se acorde un sprijin susţinut ţărilor producătoare şi exploatanţilor acestora” şi ”să se consolideze dialogul cu celelalte ţări consumatoare din lume”.

Franţa urmează să organizeze, în acest scop, împreună cu Gabonul, un One Forest Summit la Libreville, în martie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.