Guvernul şi aleşii corsicani au ajuns luni seară la un acord asupra unui proiect de "text constituţional" care prevede "recunoaşterea unui statut autonom" pentru insulă "în cadrul Republicii" franceze, rod al unui larg consens, dar nu fără rezerve, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect de acord încheie "procesul Beauvau" iniţiat de ministrul de interne şi va fi transmis acum Adunării teritoriale corsicane pentru a fi votat, a declarat presei Gerarld Darmanin la încheierea unei reuniuni de aproape cinci ore la minister.

Textul "respectă atât liniile roşii stabilite de preşedintele Republicii şi de mine însumi, cât şi calendarul stabilit" de Emmanuel Macron, o perioadă de şase luni care ar trebui să se încheie la sfârşitul lunii martie şi să ducă la un acord, a subliniat ministrul.

Darmanin şi aleşii corsicani prezenţi au ajuns în special la un acord asupra primului paragraf al acestui text "scris".

Primul paragraf sună astfel: "Prezentul text constituţional prevede recunoaşterea unui statut de autonomie a Corsicii în cadrul Republicii, care ţine cont de interesele proprii legate de insularitatea sa mediteraneană şi de comunitatea sa istorică, lingvistică şi culturală care a dezvoltat o legătură unică cu teritoriul său".

Guvernul şi aleşii au convenit, de asemenea, că "legile şi regulamentele pot fi adaptate" pe insulă, a adăugat ministrul.

După consultarea Adunării corsicane, "preşedintele Republicii va iniţia reforma constituţională", a continuat Darmanin, precizând că textul va trebui să fie votat de cele două camere ale Parlamentului francez în aceiaşi termeni, apoi adoptat în sesiune comună cu o majoritate de trei cincimi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.