ONU a anunţat joi un acord cu privire la organizarea unor alegeri în Libia, între şeful Guvermului de Uniune Naţională (GNA) Fayez al-Sarraj şi rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, cel mai puternic om în estul ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul a fost încheiat joi, la Abu Dhabi, sub egida ONU, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter, în arabă, Misiunea ONU de susţinere în Libia (MANUL).

”Cele două părţi s-au înţeles asupra necesităţii de a pune capăt perioadei de tranziţie prin intermediul unor alegeri generale, dar şi asupra mijloacelor de menţinere a stabilităţii Libiei şi de unificare a instituţiilor”, a anunţat MANUL.

După îndepărtarea sângeroasă a lui Muammar Gaddafi de la putere, în 2011, Libia se află în haos, sfâşiată de lupte pentru influenţă între numeroase miliţii.

Libia este condusă în prezent de două autorităţi rivale - la Tripoli este baza GNA, condus de Fayez al-Sarraj şi susţinut de comunitatea internaţională, iar în estul ţării se află un Cabinet paralel, susţinut de Armata Naţională Libiană (ANL), autoproclamată de către Khalifa Haftar.

Între instituţiile împărţite se află şi banca centrală.

Ultima întâlnire între Saraj şi Haftar a avut loc la sfârşitul lui mai 2018, la Paris, unde se punea deja problema organizării unor alegeri, însă fără ca vreuna dintre părţi să se angajeze în mod solemn la acest lucru.

În noiembrie, Italia, partenerul istoric şi principal al Libiei, fosta sa colonie, a încercat, fără succes, o nouă apropiere între Sarraj şi Haftar, la o reuniune la Palermo, în prezenţa unor ţări implicate în dosarul libian. Însă mareşaul Haftar a boicotat întâlnirea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.