Mareşalul Khalifa Haftar, unul dintre cei mai puternici oameni în Libia, nu participă marţi la Conferinţa de la Palermo (Sicilia) cu privire la situaţia din ţara sa, în pofida faptului că a sosit la eveniment luni seara, a anunţat serviciul său de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandamentul general al Armatei Naţionale Libiene (ANL, autoproclamă) a dezminţit participarea lui Haftar la confrinţă şi a anunţat că acesta se află în Sicilia în vederea ”participării la o serie de întâlniri cu preşedinţi ai ţărilor vecine şi discutării unor ultime evoluţii pe plan naţional şi internaţional”.

O conferinţă internaţională pe tema viitorului Libiei, aflată în haos din 2011, a început luni seara la Palermo, în prezenţa mareşalului Hafar, care a sosit în Sicilia după un îndelungat suspans.

Mareşalul Khalifa Haftar a fost primit după ora locală 20.30 (21.30, ora României), la Villa Igiea, de către preşedintele Consiliului italian de Miniştri Giuseppe Conte, după ce a lăsat să planeze incertitudinea asupra participării sale la această conferinţă internaţională.

Însă el a refuzat să participe la dineul oferit de Conte. Premierul italian a pregătit reuniuni cu Haftar şi alţi lideri libieni invitaţi la Palermo, în cadrul unei serii de întâlniri bilaterale prevăzute luni seara, potrivit unui oficial italian.

Conte a venit să salute jurnaliştii din sala presei, după cină, dar nu a confirmat organizarea acestor întâlniri. ”(Întâlniri) bilaterale aici au loc tot timpul. Vom continua să lucrăm mâine (marţi)”, a spus el.

Mareşalul Haftar, care deţine controlul asupra părţii de est a ţării, este reticent să se aşeze la aceeaşi masă cu anumiţi participanţi, pe care-i consideră extremişti ilsamişti, invitaţi şi ei la Palermo, potrivit anturajului său.

Menţinând îndelung suspensul cu privire la participarea sa, ”Haftar a reuşit să convingă Conferinţa de la Palermo de importanţa rolului său în orice eventual acord (...) şi să-şi consolideze poziţia de actor-cheie în criza libiană”, a apreciat Mohamed ElJarh, un analist libian.

Una dintre nenumăratele tentative de lansare a unui proces electoral şi politic menit să scoată ţara din haos, această conferinţă are loc după cea de la Paris, în mai, care a condus la un acord asupra unei date - 10 decembrie - în vederea unor alegeri naţionale.

ONU, însărcinată să găsească o soluţie în vederea stabilizării Libiei, subminată de disensiunile şi luptele pentru putere după îndepărtarea în 2011 a regimului lui Muammar Gaddafi, a anunţat joi că procesul electoral a fost întârziat şi urmează să demareze în primăvara lui 2019.

Prime reuniuni au avut deja loc la Palermo luni după-amiaza, consacrate securităţii, una dintre temele puternice ale conferinţei, potrivit preşedintelui Consiliului italian de Miniştri Giuseppe Conte.

”Securitatea este o precondiţie necesară asigurării stabilităţii ţării”, a subliniat Conte într-un interviu publicat în ediţia de luni de ziarul La Stampa.

Conte s-a întâlnit luni după-amiaza, înaintea începerii oficiale a Conferinţei, cu emisarul ONU în Libia Ghassan Salame.

La fel ca la summitul de la Paris, în mai, Haftar a fost invitat la aceeaşi masă cu şeful Guvernului de Uniune naţională (GNA) recunoscut internaţional Fayez al-Sarraj, preşedintele Parlamentului Aguila Salah şi cel al Consiliului de Stat, echivalentul unei camere superioare a Parlamentului, la Tripoli, Khaled al-Mechri.

Conferinţa de la Palermo, subminată de tensiuni între facţiuni libiene, este sublinată de asemenea de diferende între ţări interesate îndeaproape de Libia, precum Italia şi Franţa.

”UNIFICAREA POZIŢIILOR”

Într-un interviu acordat AFP joi, Sarraj şi-a exprimat dorinţa ca această conferinţă să conducă la ”o viziune comună cu privire la dosarul libian”, subliniind ”necesitatea unificării poziţiilor” Parisului şi Romei.

După întâlnirea de la Paris, Roma a reproşat Franţei că vrea să se implice singură în Libia, condusă în prezent de două entităţi rivale - GNA, care provine dintr-un proces la ONU, cu sediul la tripoli, şi o autoritate instalată în est, susţinută de un Parlament ales în 2014 şi o forţă armată condusă de Haftar.

În mai, Parisul a pledat puternic în favoarea organizării unor alegeri în decembrie, dar  s-a lovit rapid de scepticismul italian şi al părţii americane.

”Noi susţine alegeri cât mai rapid posibil, iar întârzieri artificiale şi un proces precipitat ar fi contraproductive”, a declarat joi David Hale, numărul trei al diplomaţiei americane, la Middle East Institute, la Washington.

Aceasta este o opinie împărtăşită de către Salame, care a anunţat joi, în Consiliul de Securitate al ONU, că o conferinţă naţională este necesar să aibă loc la începutul lui 2019 - îngropând astfel, de fapt, perspectiva unor alegeri până la sfârşitul anului.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian era aşteptat la Palermo, dar şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

”Franţa doreşte succesul acestei conferinţe”, a declarat luni şeful diplomaţiei franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.